Новогодишни европейски традиции

Нова Година в Москва

В Австрия неписан закон е на Нова година във Виена да се чуе тържественият звук на Камбаната на мира, която се намира в катедралата на Свети Стефан.

В празничната нощ пред катедралата се събират хиляди хора. В Австрия се смята за късмет, ако в новогодишната нощ човек срещне коминочистач – това е гаранция за щастие през следващата година.

В Холандия на новогодишната маса винаги има понички със стафиди. Децата очакват подаръци от бяло жребче, затова пълнят дървени обувки с моркови и сено, а сутринта намират в тях лакомства.

В Гърция е обичай главата на семейството в полунощ да счупи в стената на къщата един нар. Ако зърната му се разхвърчат навсякъде, това носи късмет през следващата година.

В Ирландия всички врати на къщите са отворени в новогодишната нощ и всеки може да стане гост на празника на което и да е семейство, стига да каже: „Мир на тази къща! ”

В Италия не е рядкост да се види как хората изхвърлят от прозорците си непотребни дрехи и предмети, като по този начин се прощават със старата година.

В Норвегия децата пълнят със зрънца хранилките за птици, преди да си легнат в новогодишната нощ и оставят купичка с овесена каша за гномчето Нисе, което носи лакомства.

Румънците празнуват с обредни песни, а човек, облечен като коза или просто наметнат с одеяло, изпълнява ритуален танц. Младежи на групи обикалят дворовете и удрят с пръчки по земята – това символизира удрянето на волове, за да орат добре земята и цялата година да е богата.

Във Франция символ на семейното благополучие е цепеницата, която се запалва в камината и от начина, по който гори, става ясно каква ще е следващата година. Тортата за Новогодишната трапеза е във вид на цепеница.

В Шотландия се запалва смола в бъчва в Новогодишната нощ и се търкаля по улицата – по този начин се изгаря старата година. Когато часовникът отмерва дванадесетият удар в полунощ, вратата на къщата трябва да е отворена, за да излезе старата година и да влезе новата.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати