Как посрещат Нова година в топлите страни

Как посрещат Нова година в топлите страни

В Австралия Нова година минава без сняг, елхи, елени и други обичайни атрибути на празника. Традиция в Австралия е да се посрещне Новата година под открито небе с приятели или семейството.

В Аржентина е традиция служителите на различни фирми в последния ден да изхвърлят от прозорците на кабинетите си старите календари, ненужните документи и бланки.

Жителите на Брега на Слоновата Кост на Нова година си спомнят за предците си в празничната нощ. Те преминават през специален обряд на пречистване от неприятности и грешки, допуснати през изминалата година.

В Бирма Нова година се пада точно в най-горещото време, затова тя се празнува с фестивал на водата. Хората се поливат един друг от съдове с вода като пожелание за щастие през следващата година.

Как посрещат Нова година в топлите страни

В Бразилия преди полунощ на океанския плаж се запалват хиляди свещи, забити в пясъка. Жени с дълги рокли влизат във водата и хвърлят цветя във вълните на океана за късмет през следващата година.

На остров Бали празнуването на Нова година продължава десет дни. Правят се специални двуметрови колони от боядисан [ориз, които са дар за боговете.

В северната част на Индия хората излизат на улицата, окичени с розови, червени и лилави цветя. В Централна Индия сградите се украсяват с оранжеви знамена, а в западната част на страната при посрещането на Нова година се запалват малки огньове на покривите на къщите.

Сутринта на Новата година децата след събуждането си получават подаръци върху поднос, към който ги отвеждат със затворени очи.

В Кения Новата година се посреща във вода – в езеро, река, океан, в лодка или хората просто влизат да се къпят и да се веселят във водата.

В Колумбия се правят кукли, които са символ на старата година. Разнасят ги върху големи пръчки и се четат смешните им завещания. След това куклите се изхвърлят и се взривяват.

Жителите на един от островите на Микронезия сменят името си всяка Нова година, за да изгонят далече злите сили. Сутринта на първи януари членовете на семейството прошепват един на друг новите си имена.

В Еквадор на Нова година се прави от слама кукла, коятосе облича в стари дрехи. Куклата се слага на стол пред къщата, в полунощ се чете завещанието й, в което се изреждат всички неприятности, които са се случили на семейството през изминалата година. Завещанието се слага под дрехите на куклата и тя се изгаря.

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати