Хора без пръстови отпечатъци

Хора без пръстови отпечатъци

Някои хора се раждат с дефект, който ги прави абсолютно неуловими при извършването на криминални престъпления. Такива хора страдат от особен вид мутация.

Заради това те се раждат без пръстови отпечатъци. Това е вид заболяване, което просто не разрешава на дактилоскопическите линии да се оформят върху пръстите.

Отпечатъците на пръстите са индивидуални за абсолютно всеки човек. Заради това те се използват като маркери на личността. Не съществуват двама души с еднакви отпечатъци.

Състоянието, при което отсъстват дактилоскопичните линии, се нарича адерматоглифия. Това състояние е предизвикано от генетична мутация, която е много рядка.

Хора без пръстови отпечатъци

Тя е изучавана сериозно от изтъкнати специалисти по генетика, но засега не е ясно какъв е точно механизмът, по който се отключва генетичната мутация, за да причини заболяването.

Специалистите изучавали швейцарско семейство, в което половината членове са родени без пръстови отпечатъци, тъй като страдат от адерматоглифия.

Те нямат линии нито на дланите на ръцете, нито на стъпалата. Когато от тези хора се взимат отпечатъци, вместо обичайната форма на концентрични кръгове се получават петна.

Такива хора имат много по-малко потни жлези на ръцете и стъпалата. Мутацията при тези хора е изявена в гена Smarcad1. Този ген е отговорен за много процеси в организма на човека.

Раждането на хора без отпечатъци се предизвиква най-вероятно от това, че копиите на гена не могат да работят по праилния начин. Хората имат по-дълга версия на гена Smarcad1.

Тя работи добре във всяка друга част на тялото, но не позволява оформянето на характерните пръстови линии.

Рейтинг

3.4
Общо 20 гласували
5 5
4 6
3 1
2 7
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

теодоркаа
теодоркаа
17.06.2012 18:18
това не е лошо хах
0
1