История на коледната елха

История на коледната елха
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово и представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво.

Дръвчето се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността.

В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината - 21 декември.

В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Постепенно украсите на елхата стават по-богати. Коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, захарните пръчки, разноцветни топки и свещички, гирлянди.

Многобройни са символите, които кръжат около Коледа. Според някои легенди традицията с украсяването на елхата води началото си от езическите празненства.

История на коледната елха

В историята на много народи има определени ритуали, свързани с украсата на дръвчета. Първоначално елхата се свързва с вярата във вечната сила на природата.

Римляните украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн.

През XVII век навлизат нови мотиви. В Германия започват да се произвеждат добре познатите ни гирлянди, като в началото се използва истинско сребро, от което се изтеглят тънки нишки. През XIX век настъпва истинска революция в украсата на коледната елха.

Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха. Родителите започват да оставят под коледната елхата подаръци за децата си.

През 1882 година американците патентоват електрическите лампички. Празничното дърво бързо придобива популярност и в цяла Европа. За първи път у нас коледна елха се появява в края на XIX век в Царския дворец в София. Поводът обаче не е Коледа, а новогодишен бал, организиран от княз Александър Батенберг.

Според поверието всяка година се купува и нова играчка. Така коледната елха се превръща в една история на семейството, защото всяка една играчка бележи една година от живота му.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България.

В Япония коледното дръвче е популярно вече и там, макар че повечето японци не са християни.

Вече знаете историята на коледната елха! А вие украсихте ли вече дръвче за Коледа?

Като сме на тема Коледа, разгледайте нашите коледни пожелания и идеи за празнична вечеря на Коледа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
47
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати