Баскервилското куче от Букоровци

Баскервилското куче от Букоровци

Букоровският манастир "Св. Георги Победоносец" е единствената в България и втора в света християнска обител с пет църкви - "Св. Св. Кирил и Методий", "Св. Неделя", "Св. Петка" и "Вси Светии".

Двете села, между които се намира, Букоровци и Разбойще, в община Годеч, някога са били свързани с коларски път, който и днес личи и минава досами оградата на манастира.

Преди много години в една тиха есенна нощ група годежари се прибирали с волска кола към Букоровци. С колата били закарали в Разбойще чеиза на своя съселянка, която пристанала на момък от селото.

С песни и шеги приближавали манастира, когато за зла участ на един от младежите му се наложило да удовлетвори естествена телесна потребност.

И понеже наоколо нямало храсти, тогава нивите не били буренясали пущинаци, той смигнал на приятеля си до него и прескочил ниското дуварче.

В този миг човекът чул смразяващ глас от тъмното: "Не тука! ". В първия момент сметнал, че му се е счуло, направил две крачки и отново понечил да клекне.

Тогава изключващото неподчинение "Не тука! " съвсем отчетливо прозвучало за втори път. Младежът помислил, че приятелят му е изостанал от веселата компания и сега се опитва да му изкара ангелите, скрит зад зида. Затова го удостоил с една сочна псувня и продължил да върши започнатото.

В този миг изневиделица от мрака изскочили две огромни черни кучета със светещи очи и раззинати челюсти. Загубил ума и дума от страх, горкият човечец дори не можал да извика, а и нямало време за това – всичко продължило броени секунди.

Зверовете го повалили и изпохапали жестоко, след което изпаднал в безсъзнание.

Едва когато годежарите достигнали долчето под светата обител, в което тече река Дракула, приятелят му спрял хората и им казал за отделилия се несретник.

Започнали да го викат по име, но от посоката на манастира не долитал ни звук, ни стон. Тогава няколко човека се върнали и го намерили проснат възнак зад оградата, окървавен и с разкъсани дрехи.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Румпелщилскин
Румпелщилскин
24.06.2014 15:47
Е драги как разбрахте за това не тука като човека е починал и никой не е бил при него а и за кучетата особено че са черни
0
1
Здравко Букоровски
Здравко Букоровски
26.08.2013 14:53
А къде пише че кучетата са го убили??? Малоумен народ.......
0
1
Мечо
Мечо
22.09.2012 19:42
Не тука кой го е казал ,след като човекът е бил сам и кучетата са го убили,а другите не са присъствали на случката.
0
1
Росен Хвойнаров
Росен Хвойнаров
02.04.2012 16:08
Да, ама не, както обичаше да казва недолюбваният от мен Петко Бочаров! Манастирът никога не е имал кучета-пазачи от Баскервил, пък и как, аджаба, някой може да ги насъска "изневиделица от мрака" без глас и звук?
0
1
nina
nina
23.12.2011 17:21
moje i da ima neshto vqrno no mislq sashto 4e nqkoi naro4no e pusnal ku4etata .
0
1