sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес празнуваме Никулден

Днес празнуваме Никулден

Нина НордНина Норд
Джедай
788541
Никулден
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Днес, 6-ти декември, е светъл християнски празник – Никулден. Празнуват имен ден Николай, Никола, Николина, Нина, Кольо. На тази дата почитаме паметта на свети Николай Мирликийски.

Свети Николай е покровител на банкерите, на моряците и на рибарите, на пътешествениците и на хора, които се занимават с търговия. Никулден се празнува във всяко семейство, като на вечеря задължително се яде риба.

На Никулден вечерята се състои традиционно от пълнен шаран с орехи или друга плънка за шаран. Сервират се и различни други риби в зависимост от предпочитанията на семейството.

Свети Николай Мирликийски е считан за господар на подводния свят, на реките и на моретата. Той управлява всички риби и морски създания, затова на трапезата на Никулден има риба.

Според легендите на свети Николай се паднали моретата, когато се делял светът между различните светци. Той е известен и с това, че при буря избавя моряците и рибарите от смърт.

Св. Николай Чудотворец

Според една от легендите за свети Николай веднъж той излязъл в морето с лодката си и тогава се разразила страшна буря. Лодката започнала да потъва, защото се пробила и тогава свети Николай запушил дупката с един шаран.

Така шаранът станал завинаги негов слуга. Според народните вярвания шаранът трябва да се чисти много прецизно, така че нито една от люспите му да не падне на земята, защото това ще донесе болести в семейството.

Свети Николай е известен и с многото чудеса, които е правел, затова се нарича и Николай Чудотворец. 6 декември е датата, на която свети Николай Чудотворец се е представил на Бога.

Никулденски шаран

Свети Николай е роден през трети век в малоазийската област Ликия. Една от добрините, които е направил в родния си град Патара, била, че спасил от безчестие трите дъщери на обеднял търговец.

Търговецът мислел да пожертва честта на дъщерите си, за да прехранва семейството си, но свети Николай му подхвърлил незабелязано кесия с пари и така го спасил от позор. Свети Николай починал през 342 година. Мощите му се намират в италианския град Бари.

Ето и някои подходящи за празника рецепти за шаран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нанси
Нанси
05.12.2014 17:16
благодаря за информацията
3
42