Полтъргайст или шумният загадъчен гост в къщи

Полтъргайст или шумният загадъчен гост в къщи

В превод от немски език думата полтъргайст означава „дух, който създава шум”. Най-често за неговото съществуване свидетелстват различни шумове, преместване, изчезване или появяване на предмети в дома. За неспокойния дематериализиран дух в къщата обикновено хората разбират след преместване в ново жилище. Уникалността на полтъргайста идва от неговата способност в определени случаи да се материализира в триизмерното пространство. Представители на парапсихологията, окултните и традиционните науки и до днес търсят отговор на въпроса каква е същността на феномена.

Един от първите изследователи на явлението е британецът Уилям Барет, живял през XIX век. Той наблюдавал полтергайст в дома на вдовец. Барет за първи път описва, че феноменът може да отговаря на зададени въпроси чрез определен брой почуквания.

Според парапсихолозите сред причините за съществуването на полтергайст са насилствена смърт или погребение на човек, което не е извършено спрямо ритуалите. Поради тези причини духа на починалия не може да премине в отвъдното пространство.

Представителите на науката дават друго тълкование. Според тях полтергайстът е творение на човешката психика, в която има силна концентрация на много негативни емоции, сред които раздразнение, гняв, ревност, озлобление и прочие. Тезата е на ученият Нандор Фодор. Други учени са на мнение, че материализираната човешка отрицателна енергия, наричана от някои полтъргайстът, може да се заснеме със специални камери, снимащи в нощен режим. Засеченият обект изследователите наричат ектоплазма. Тя има кълбовидна форма и се движи изключително бързо. Нейното съществуване може да се засече за не повече от една секунда.

Да не забравяме, че причина за някои „полтъргайст явления” се оказват геоложки или метеорологични явления. Магнитни и електронни полета, дори и последствията от прилива, също предизвикват необясними на пръв поглед явления. Възможни причини са и още статично електричество, ултра и инфра звук, както и йонизация на въздуха.

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
56
56
09.11.2014 14:37
Тези които казват,че е вярно не е!Не че ги наричам луди просто така си съсдавате страх.И аз сам чувала но не се плаша.И не сте ли ходили на училище.Повечето хора не вярват и аз съм един от тях.Но не есе обиждайте които вярват
1
1
Николета Перова
Николета Перова
18.12.2013 09:42
Според мен наистина съществуват.Когато бях малка почти на 12год. Дядо ми беше починал и пез ноща видхме сянката му с мама и двете изпищяхме,като луди.Една вечер братовчед но майка ми беше починал беше дошъл в нас.Цла нощ не можахме да спим.Та то не бяха чини,брибори,вази възглвници,столове и др,
3
1
Николета
Николета
27.05.2013 20:20
Те съществуват , и го знам защото над нашата къща ( 3-4 къщи по - нагоре ) имаше , почти никой не вярваше на момчето което го казва , но то един ден каза .. дано на никой никога не се случва .. по всяко едно време летяха и се чупеха чинии , не лъже бил е сам в къщи и лампите се светкаха когато си поискат .. така че вярвайте няма начин да не съществуват някакви мистични сили :) ( лично мое мнение )
5
0
анонимна
анонимна
18.12.2011 15:05
Като не си виждал 1 милион това не значи че не съществува .Аз вярвам че има неща които не можем да видим и вярвам че мъртвите също играят някаква роля на земята.
5
0
Валка
Валка
05.12.2011 20:08
Като гледам,на някои хора приживе им хлопа:)))
0
2
voice89
voice89
04.12.2011 12:20
Момент, да попитам домашния ни полтъргайст дали съществува...
А, ще го изчакам - в момента тропа по керемидите, зает е!
4
0
92
92
03.12.2011 20:44
вещицаа...изобщо това не е вярно те саществуват,Като незнае6 не се излагаи,:D
XAXAXAXAXXAAXAXAXXAX
0
0
13
13
03.12.2011 11:22
Като не знаете не пишете хаха!!! Омръзнало ми е от хора които изобщо си нямат представа от това
1
0