В мозъка има код на стреса

Семейна Драма

Водещи невролози от цял свят са обединени от една цел - да разработят методи за намаляване на стреса, след като стана ясно, че в мозъка има код на стреса.

Напрегнатостта, свързана с болезнен опит, може да се промени, като се променят спомените. Мозъкът изработва специален белтък в отговор на стреса.

Това помага на човек да преодолее стреса и да запази психиката си в добро здраве. Всеки стресов ден напълно прекроява мозъка, променя нервните клетки и качеството им на контактуване една с друга.

В повечето случаи тези реакции са адаптивни и полезни, защото помагат на мозъка да се справи със стреса и да се формира адекватна поведенческа реакция.

Стрес

В особено тежки случаи обаче тази възможност на мозъка се изчерпва и нервните клетки в хипокампуса – областта, която отговаря за паметта и обучението – започват да работят по-зле.

Една от стратегиите, които мозъкът използва, за да се справи със стреса, е промяната на формата на миниатюрните процесори, които мозъкът обикновено използва за обмяна на информация с други неврони.

Тези процесори се наричат дендритни шипове. Размерът на тези шипове е около една хилядна част от милиметъра. Те са различни по форма.

Дългите шипове са подвижни и любознателни и постоянно сменят формата и партньора, с който общуват. Те ни помагат да разбираме новите неща и да се учим.

След време те стават зрели, променят формата си към гъбообразна и престават да се движат и да сменят партньорите си. Тези шипове ни помагат да си спомним това, което сме научили някога преди.

Това обаче не винаги е добре, защото е по-добре човек да не си спомня за някои особено стресови ситуации, тъй като това може да предизвиква сериозни психични разстройства.

По този начин в мозъка ни постоянно се води борба за баланса на тънките и гъбовидните шипове – тоест борба за това кое трябва да запомним и кое трябва да забравим.

Когато човек е в стрес, мозъкът му изработва белтък, който намалява гъбовидните шипове и така намалява тревогата от бъдещи стресови събития.

Този белтък, наречен липокалин-2 не се изработва по принцип, но при стрес се изхвърля в големи количества. Той унищожава гъбовидните шипове.

Ако обаче се премахне този белтък, реакцията към стрес е по-активна и мозъкът реагира по-неспокойно при стресова ситуация.

Липокалин-2 се изработва от мозъка, за да ни защити от прекомерното безпокойство и да ни помогне да се справим с трудни ситуации.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати