Помъдряваме ли с възрастта

Помъдряваме ли с възрастта

В много световни култури по-възрастните хора се смятат и за по-мъдри. Но не винаги възрастта е условие за помъдряване. С възрастта мозъкът малко намалява размера си и намаляват някои негови възможности.

Според теории на психоанализата човек преминава през различни етапи на вътрешна борба. Така например борбата на бебето е противопоставянето на доверието и недоверието.

Последният етап е старостта, когато хората се борят да намерят баланс между личното си чувство за цялостност и поражението от смъртта. Ако чувството за цялостност победи, човек става мъдър.

Мъдростта се определя с някои характеристики. Това са интелектът и знанията, разбирането на човешката природа, емоционална устойчивост, смирение, способност да се правят изводи, навици за решаване на проблеми.

Помъдряваме ли с възрастта

Всички тези черти представляват мъдростта, която се използва за решаване на основни житейски проблеми, както и в борбата за по-добър живот. Възприемането на мъдростта може да се различава заради културните традиции на отделните народи.

Психолози от различни страни се опитват да направят програми за измерване на мъдростта, но никой не може да достигне до определяне на това понятие.

Според последните проучвания става ясно, че с възрастта човек не става по-мъдър. Още повече, че с възрастта има така нареченото обезцветявне на спомените.

Но ако се има предвид емоционалният фактор, се оказва, че възрастните хора имат по-големи шансове да станат мъдри. Най-сериозни шансове имат затова възрастните хора, израснали в много трудни условия.

Помъдряването с възрастта се проявява най-вече в това, че по-възрастните хора се научават да контролират емоциите си в условия на емоционална провокация.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
mima
mima
19.10.2011 14:12
Така е Краси, много си права. Но пропускаш нещо важно, или може би не го знаеш. Тежко и горко на този, който се занимава с такива дела. Защото мъдрия проглежда и дори може да назове точно човека, който ги върши, често именно срещу него. И тогава идва страшното, веднъж разкодирано злото започва да се самосъхранява т.е. така наречената енергийна програма за вмешателство не може да влияе повече на потърпевшия, защото той се е осъзнал и се връща със страшна сила върху поръчителя - ефекта на бумеранга. Така, че горе главата, просто се огледай наоколо и скоро ще береш плодовете на своята мъдрост!
0
0
Krasimira Petkova Dimitro
Мъдри са препатилите хора. Само въз основа на личния опит,човек се учи. Само като се сблъска лично с дадено нещо разбира какво е. Ако даден човек има относително лек живот не може да се каже,че е мъдър. Само чрез страданията трупаме мъдрост. Например,кой непрепатил здравомислещ човек ще повярва,че дявола съществува и,че слугите му са между нас и безпрепятствено вършат злини в негово име?! Кой непрепатил може да повярва в силата на магия без да я изпита върху себе си ?! Невежеството е най-силното оръжие на дявола-пълен блокаж на човешкия мозък. За това казвам, че само личния опит трупа мъдрост.
0
0