Интересни факти за часовниците

Интересни факти за часовниците

Биг Бен не е името на часовника, а на тринадесеттонната камбана, която бие във вътрешността му. В различните етапи от развитието си човешката цивилизация е използвала различни видове часовници.

Това са били огнени, пясъчни, водни, звездни, слънчеви, механични, електрически, докато се стигне най-после и до електронните часовници днес.

Атомният часовник има отклонение една секунда на всеки шест милиона години. Една секунда се равнява на 9 192 631 770 колебания на излъчването на атома на цезий 133.

Часовниковата стрелка се движи от ляво надясно, тъй като точно по този начин се движи сянката на слънчевия часовник. Най-старият слънчев часовник е направен през петнадесети век преди новата ера в Египет.

Интересни факти за часовниците

Съществуват двадесет и четири часови пояса на планетата. Номерът на високосната година, когато има 29 февруари, е кратен на четири. Съществува обаче изключение.

Годините, които са кратни на 100, не са високосни. Съществува и изключение от това изключение – годините, кратни на 400, са високосни. Така 1900-ната година не е била високосна, а 2000-та година е била високосна.

Съществуват дори високосни секунди. Сам в САЩ се използва обозначението АМ, което означава преди обяд и РМ, което означава следобяд.

С тези понятия възникват обърквания, тъй като не всеки например може да каже кой момент е по-ранен – 1 АМ или 12 АМ. Освен час, минута, секунда и милисекунда съществуват микросекунда, наносекунда, пикосекунда, фемтосекунда.

Смята се, че деленето на часа на шестдесет минути е свързано с вавилонската система на изчисление, която е била в основата си базирана върху шестдесет, а не върху десет.

Двадесет и часа звездно време са равни на двадесет и три часа и петдесет и шест минути слънчево време. Много често върху циферблати с римски цифри четири часът е отбелязано като IIII вместо IV.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати