Злите духове на металите

Злите духове на металите

Според древните норвежки легенди отравянията на работниците, които работели в цеховете за топене на сребро, били причинявани от зъл дух, който се казвал Коболд.

Те донякъде са били прави, тъй като при обгарянето на кобалтовите минерали, които съдържат арсен, се отделя летлив отровен оксид на арсена.

Средновековните немски миньори са били тормозени от друг дух на металите, който се казвал Никел. Той не им разрешавал да извадят мед от руда, която приличала на медна.

Едва през осемнадесети век от тази руда отделили метал, който нарекли никел. Години наред най-скъпият метал в света е било златото. Алхимиците опитвали да направят злато от какво ли не.

Злите духове на металите

През 1941 година американците Бейнбридж, Андерсън и Шер успяват да получат злато при бомбардиране на живак с бързи неутрони. Това злато било радиоактивно.

За цялата история на човечеството са добити 165 000 тона злато, като половината от това количество е добито в ЮАР. Ако цялото това злато се отлее в едно кюлче, ще се получи куб със страна двадесет метра.

Най-скъпите прибори за хранене на Наполеон Трети били направени от алуминий, който по онова време се смятал за необикновен метал. С тях се хранел императорът, останалите ползвали сребърни и златни.

В морската вода е разтворена цялата Менделеева таблица – в нея има дори злато и уран. Но в промишлени количества могат да се добиват само четири вещества от водата – сол, вода, бром и магнезий.

Само седем процента от титана, който се добива на планетата, се използва за машиностроене. Тринадесет процента се използват в произвоството на хартия, а двадесет процента – за производство на пластмаса.

Платината в превод от испански означава сребърце. Такова пренебрежително наименование дали конкистадорите на платината. Тя не се поддавала на топене и се ценяла два пъти по-ниско от среброто. Днес платината струва сто пъти повече от среброто.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати