sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо обичаме

Защо обичаме

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Защо обичаме
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Според психолозите, които изповядват йерархията на нуждите, една от най-важните ни нужди е тази от любов и принадлежност към някого. Тази нужда е над физическите нужди като безопасност, но под чувството на собственото достойнство.

Любовта е един от най-важните аспекти на човешкото битие. Любовта е човешкият мотиватор за притежаването ня някого или нещо или постигането на някаква цел.

Любовта е мотивираща цел за хората и поведението ни може да бъде обяснено като опит да бъде постигната тази цел. Човешката система за мотивация е свързана със системата за възнаграждение в главния мозък.

Когато постигнем определена цел, в областта на системата на възнаграждаването се изхвърля хормонът допамин. Ние изживяваме това като дълбоко чувство на радост и приятно вълнение.

Защо обичаме

Точно тези усещания се асоциират в нашето съзнание с чувството на романтичната любов. Романтичната любов мотивира хората, а нуждата да обичат и да бъдат обичани подхранва системата за възнаграждение в мозъка.

Любовта, колкото и странно да звучи, не е основана върху емоции, тя възниква, без да го осъзнаваме, от нашето целенасочено поведение, а в мотивациите си поставяме емоциите на второ място.

Идеята на любовта е определена от еволюцията – обичаме, защото сме създадени да се възпроизвеждаме. Чувството на романтичната любов е само средство за постигане на основната цел – продължаването на рода.

Но в същото време много изследвания доказват, че областите в мозъка, които предизвикват сексуалната възбуда, не са напълно активни, когато човек се влюбва.

Съчетанието от привързаност и поощрение от страна на партньора води до силна зависимост от него. Заради изработката на допамин първият порив на романтичната любов напомня по-скоро зависимост, отколкото емоции.

След това се намесват и други вещества. Хормоните окситоцин и вазопресин помагат на хората да изпитват силна моногамна любов. Тези вещества са свързани с нашата способност да формираме спомени за хора и да ги познаваме.

Те се изхвърлят в кръвта заедно с допамин по време на секс. Комбинацията от допамин, който предизвиква удоволствие, окситоцин, който е свързан с чувството на привързаност, както и вазопресин, който има почти същата функция като окситоцина, води до там, че човек става зависим от партньора си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Дарина Георгиева
Дарина Георгиева
25.06.2014 16:20
Аз пък не мисля, че човек обича, за да се възпроизвежда. И едва ли смисъла на живота ни е да се копираме като копирни машини, да се множим като матрьошки, защото това само по себе си обезсмисля всякаква идея за смисленост на човешкия живот. Аз лично когато обичам човек обичам Човека и искам точно него, а не парче месо от него! Наистина се опитвате в крайна сметка да набутате някакви извратени принципи на някой болен мозък, който има претенциите да се нарече лекар, учен или изследовател и не съм сигурна дали това е американец или си е типичен балканец, при това точно българин,с типичните за него патриархални християнски принципи. Само тука е такова състезание кое семейство ще ражда повече деца, подобно на циганчетата и на азиатчетата от Китай, която мания много скоро ще доведе до пълния крах на нацията ни, защото идеята не е просто да сме многобройна нация, целта е да сме качествена нация, а ние не сме!Само тука е такава мания по тия бебета и деца и ги набутват във всяка реклама и навсякъде, и то тази мания е от последните години, откакто е икономическата криза и високата безработица в България, преди години не беше чак така!...
А иначе- на въпроса- защо обичаме ли?И защо търсим партньор и се влюбваме? От една страна, защото човек се страхува от самотата, от липсата на сигурност и от липсата на рамо, на което да се облегне, от друга страна- защото имаме постоянна нужда от внимание и от одобрение, и не, на последно място- защото човек търси еуфорията и адреналина на любовта и смята, че животът му без нея е празен. Освен това, човек обича и търси партньор, за да не бъде отхвърлен от обществото, за да покаже, че има у него поне някакви качества, които са били оценени от някого. Но иначе за всеки човек си е строго индивидуално. И, не на последно място, защото човек си е малко мазохист, обича да страда и да бъде нараняван, обича да си създава проблеми, защото явно на човек му е скучно без проблеми.
3
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 23:32
Демек в общи линии, любовта се дължи на химични процеси в мозъка. А това дали това, което вие смятате за "любов" е моногамно, полигамно, включва много секс или е чисто платонично (да, има и такива хора, които не правят секс просто защото така са си решили), това зависи само от вас и си е чисто индивидуално.
2
0
До г-жа Р. Петрова
До г-жа Р. Петрова
25.08.2012 23:26
Всички чувства са не просто следствие от определена хормонална и невротрансмитерна активност. Те са определен тип такава. Тоест - посредством определени несъзнателни химични процеси природата ни кара (къде успешно, къде не толкова) да правим разни неща, които би трябвало да са добри за нас. При това в мозъците ни възникват съзнателни усещания, за които ние сме измислили дума - "чувства".
Допаминът е част от системата за награди и наказания, които ни се полагат за дадено поведение. Оргазмът е най-мощната допаминова награда за мозъка. Обаче системата работи в синхрон и след наградата се полага вразумяване - допаминов спад и временна депресия, която ние осъзнаваме като "баси, и що я направих тая глупост?!" Освен ако наистина не сме нацелили правилния партньор и тогава бъдем наградени с по-дългосрочни дози окситоцин. Тоест - щом сексът е променял чувствата Ви, значи просто чувствата Ви не са били "любов", а проста сексуална възбуда. Което е ясно и предварително, всъщност, защото истинска любов без сексуално желание и интерес към детеродните органи на партньора няма. И в това няма абсолютно нищо лошо, защото точно това е целта на упражнението и платоничната любов без сексуално желание е просто прозаична празна черупка.
Казвам го от опит:)
1
1
Румяна Петрова
Румяна Петрова
02.08.2012 18:41
Не мога да повярвам на глупостите,които се пишат в тази рубрика.
Категорично мога да заявя,че никакви хормони нямат значение,КОГАТО ЧОВЕК ОБИЧА!
Казвам го от опит!
Никога не съм имала сексуален контакт с обекта на моите чувства,но винаги съм го обичала,истински ,а понякога секса,дори е променял чувствата ми.
Оказва се,че когато имаш и такива познания,любовта мигновенно изчезва,когато трябва да показваш,
къде точно се намират детеродните ти органи, и за какво служат,да ме извините....!
Така,че не ми вменявайте,американските измишльотини на онези, безчувствени змии.
Когато дойдат на БАЛКАНИТЕ да си правят експериментите,
тогава ще имат право да дават акъл.
Поздрави,
Руми
2
2
Ивета
Ивета
30.08.2014 11:03
Глупавите хора дори и опит да имат винаги си остават глупаци. За Румяна Петрова - ти си или недоразвита 15 годишна хлапачка или си презряла стара и инфантилна мома.
1
0
Поля
Поля
03.07.2014 18:44
правилно, хормоните нямат общо, когато ИНТЕЛИГЕНТНИ хора се влюбват =)
0
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 23:23
Това е просто изследване от чисто научна гледна точка. И както е написано в едно изречение от статията "Но в същото време много изследвания доказват, че областите в мозъка, които предизвикват сексуалната възбуда, не са напълно активни, когато човек се влюбва."
1
0