sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как мозъкът създава удоволствие

Как мозъкът създава удоволствие

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Как мозъкът създава удоволствие
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Как мозъкът създава такива сложни усещания като радост или удоволствие? Много хора са чували за хормона допамин, така наречения невротрансмитер - химически предавател на импулси между нервните клетки, който отговаря за усещането на удоволствие в човешкия мозък.

Нещата не стоят обаче толкова просто, защото изработването на допамин съпътства не само усещането за удоволствие. Ако се сканира мозъкът на човек, който в момента е гладен и му се предложи някое негово любимо ястие, също ще се наблюдава освобождаване на допамин.

Така става ясно, че ефектът, предизвикан от допамина, неразделно е свързан с желанията и потребностите, които са основни в човешкия живот, а това означава, че допаминът е свързан с нещо значително за човека.

Съществуват и изследвания, които демонстрират, че освобождаването на допамин в мозъка протича при стимулация на центровете на удоволствието и центровете, които отговарят за болката.

Как мозъкът създава удоволствие

Това е така, тъй като болката и удоволствието са най-силните дразнители. Те алармират организма, че става нещо значимо и трябва да се освободи допамин.

Какво удоволствие получава човек, който обича силно пикантни ястия, като се има предвид и болката от лютото? Принципът на действие в този случай е такъв – нервната система на главния мозък разбира, че става нещо важно за човека и именно затова храненето е свързано с отделяне на допамин.

Според някои обаче, допаминът всъщност не е хормон сигнализиращ за удоволствие, а хормон, отделян при предвкусване на удоволствието.

Явно е, че сме способни да усещаме положителните моменти, дори преди да са настъпили.

Всъщност дори когато не сме сигурни ще получим ли определена печалба, дали дългоочакваното пътешествие ще се състои или някое друго щастливо събитие, ние усещаме как ни обхваща радостна възбуда, а това е заради отделянето на хормона допамин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest