Кралят с татуировка Смърт на кралете

Кралят с татуировка Смърт на кралете

Когато през март 1844 година висшите сановници на Швеция, които присъствали при подготовката на тялото на крал Карл Юхан Четиринадесети за погребение, били потресени.

Те видели върху тялото му шокираща фраза, която била татуирана – тя гласяла „Смърт на кралете”. Това се дължи на факта, че по време на детството си кралят израснал в семейството на френски занаятчия.

По време на войната в революционна Франция той се издигнал до пост на дивизионен командир. В армията на Наполеон той командвал цял корпус, а през 1804 година станал маршал на Франция.

След като станал популярен в Швеция след освобождаването на пленени шведи в Холандия, той бил избран за наследник на шведския крал Карл Тринадесети.

Шведите се надявали, че по този начин ще спечелят доверието на Наполеон Първи, който ще им даде възможност да разделят Финландия от Русия.

През 1812 година Швеция сключила мирен договор с Русия. През 1813 година бъдещият шведски крал победил Дания и я принудил да подпише договор, според който Дания приключва съюза си с Франция и се включва във войната срещу Наполеон.

През 1818 година новият крал на Швеция се възкачил на трона си. Затова на тялото му имало татуировка срещу кралете, която той получил по време на военните си походи.

Татуировките са пристигнали в Европа от полинезийските ритуали. За народа маори от Нова Зеландия татуировките имат духовно значение. Мъжете маори нанасят татуировките върху лицата си.

През 1862 година бъдещият английски крал Едуард Седми си направил татуировка във форма на кръст. Цялото тяло на английския крал Харолд било покрито с татуировки със символи на войната.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Nqkoq
Nqkoq
16.10.2013 20:25
Христо, нали си наясно, че и християнският кръст е с езически произход? Така че, "набожността" е едно доста интересно и противоречиво понятие. Нестинарството също е езически обичаи, но не съм чувала някой да го плюе или отрича, дори участва и икона.
1
0
христо
христо
07.10.2011 16:25
Ами езичници, нека се бодат и рисуват по кожата си.
0
0