sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вампири»Вампирите:мит или реалност?

Вампирите:мит или реалност?

Вампирите:мит или реалност?

Оказва се, че легендата за вампирите може да бъде обяснена с болестта БЯС. По-рано слуховете за среднощни същества, пиещи човешка кръв, са били приписвани на хора болни от шизофрения, докато един испански невролог не стигнал до извода, че в крайна сметка вампирите са хора страдащи от бяс. Тази идея се зародила у него докато гледал филм за вампири, а по сериозни доказателства получил след задълбочено изучаване на антропологични данни и старинни медицински ръкописи.

По думите на професора описанията на вампирите и болните от бяс хора си приличат удивително много. Освен това, епидемия предизвикана от това заболяване се е разразила в Унгария приблизително през 1721-1728 год. - именно там и именно по това време се появяват и първите легенди за вампири. Приблизително 25% от страдащите от бяс хапят други хора. Мнозина от тях, също както вампирите, не носят в себе си огледала и силно миришещи вещества. Ако болният подуши силната миризма на чесън (едно от популярните оръжия срещу вампири)или види отражението си в огледало, може да получи силни спазми в гърлото и лицевите мускули. В резултат на това, отбелязва невролога, болният може да започне да издава хрипливи звуци, да оголва зъбите си, а по венците му избиват кървави петна.

Повечето вампири са мъже, а заболяването бяс се среща при тях 7 пъти по често отколкото при жените. Вампирите, както е известно, не издържат на дневна светлина, а страдащите от бяс често бродят нощем. Освен това вампирите имат ненормално привличане към представителите на противоположния пол, а при “бясните”, вследствие на заболяването, се получават увреждания на мозъчните центрове контролиращи емоциите и поведението, в резултат на което сексуалната им активност се повишава.

Легендарната способност на вампирите да се превръщат в животни (например, в прилепи) може да се обясни с това, че хора и животни със сходно яростно и странно поведение, могат да се приемат за едно и също същество, смята професора. В началото на ХVІІІ в., когато върколаците били основна тема по вечерните събирания, умрелите често били изваждани от гробовете си, за да се провери били ли са вампири или не. За такива били смятани мъртви, които излеждали като живи или от устата им капела кръв.

При хората починали от бяс, се наблюдава кръвотечение от устата дълго време след смъртта. Ако тялото бъде заровено във влажни и студени райони като например на Балканите, то може да се запази в добро състояние в продължение на месеци или дори на години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (28)

Изпрати
лена
лена
31.10.2014 16:30
аз пък искам да стана вампир ама няма кай да му ухапе
2
1
станимира
станимира
23.02.2014 15:57
И аз съм с повишена сексуална активност а съм на 9 години
3
1
brancho
brancho
21.04.2014 22:47
спри да гледаш дисни не се шегувам.потърси в гугъл дисни сублиминал
1
1
*-*
*-*
06.07.2013 11:42
И аз съм вампир, да знаете!
Простаци стее... то бива, бива, ама вие нещо прекалявате с гледането на "Дневниците на вампира" и "Здрач"..
2
0
Sunny
Sunny
05.03.2013 20:34
Аз съм вампир и не съм болна от бяс
2
1
Васи
Васи
18.02.2013 17:36
Много интересно бе тука!Виж ти и вампири се включват!Признавам че в първия момент като прочетох и си помислих че някой има нужда от помощ/психолог/,но пък каква изненада може и наистина да има вампирчета!Ето например аз във вкъщи имам две енергиини вампирчета и хич не се шегувам,,,,,,,по цял ден пият жизнените ми сили и вечер аз съм като парцал не мига да стана а те кипят от енергия,,,,,как да си го обясня!
2
0
нели
нели
26.12.2012 13:10
последно съществуват ли вампири много искам доказателство или например да видя вампир нищо няма да стане толкова искам да вярвам и да видя но не мога все пак си продължавам да мисля че това не е реално но кой знае ха ами върколаци съществуват ли много искам да говоря със саманта но не става не мога да я намеря в скайпа
1
0
Саманта
Саманта
09.08.2012 16:29
Който е вампир и вярва че съществуват и иска да говориме по тая тема често да ми пише на скайп саманта_19992 напишете скайп имто на английски всеки ден съм на линия и аз знам за вампирите но съм само човек със 100 % чиста кръв която е много ценна !!!
1
0
Александър
Александър
06.06.2012 19:28
Добре щом сте вампири , кажете ми как сте станали такива и аз искам да стана , някой ако знае нещо да ми пише във фейса Александър Александров или да ми се обади на номер 0887237005
0
0