sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво е потънало заедно с Титаник

Какво е потънало заедно с Титаник

Какво е потънало заедно с Титаник

Когато през 1912 година е бил построен Титаник, създателят му казал, че той практически не може да потъне. За съжаление обаче още при първия си курс от Саутхемптън, Англия, към Ню Йорк, Титаник се блъснал в айсберг и потънал за три часа.

От 2229 пътници и екипаж на борда оцелели 713 човека. Оттогава Титаник е най-обсъждания кораб в историята. Заедно с кораба са потънали несметни богатства, които са на дъното на океана.

Потъването на Титаник означавало загубата на едни от най-разкошните корабни услуги, създавани по онова време. На борда имало басейн с топла вода, турска баня, библиотеки, веранда с истински палми.

За свръзка на кораба имало безжична радиостанция за приемане и предаване на телеграми, а също така и петдесет телефона. На борда на кораба имало лазарет и операционна.

Какво е потънало заедно с Титаник

На борда на кораба имало 3364 чувала с писма и осемстотин колета. Сред тях били пет гигантски рояла. Въпреки мита за египетската мумия, която била превозвана на борда и проклела кораба, такава не фигурирала в списъците на багажа.

На Титаник имало много богати пасажери. Те носели със себе си скъпи предмети, като един от изгубените артефакти е колекцията на хиляда стиха на персийския математик и астроном от единадесети век Омар Хаям.

Книгата, която съдържала тази колекция, била украсена с хиляда и петстотин скъпоценни камъни в златен обков. Тя била купена от аукцион за хиляда и девестотин долара, което през 1912 година било равно на заплатата на младши член на екипажа на кораба за петнадесет години.

На борда на кораба имало петдесет и седем хиляди и шестстотин чинии, почти тридесет хиляди стъклени чаши и над четиридесет хиляди прибора. На борда имало също така петнадесет хиляди бутилки бира, хиляда бутилки вина, осемстотин и петдесет бутилки твърд алкохол и дванадесет хиляди безалкохолни напитки.

Заедно с кораба потънали няколко хиляди килограма прясно месо, прясна риба и салам. На борда имало също така четиридесет тона картофи и около хиляда килограма сладолед.

На борда на кораба имало само двадесет спасителни лодки, макар че трябвало да са тридесет и две. Те обаче били сведени до двадесет, за да не развалят външния вид на кораба.

Екипажът на Титаник наброявал деветстотин човека, сред които оцелели двеста и петнадесет. Когато корабът започнал да потъва, музикантите се събрали на палубата и свирели, за да приповдигнат духа на пътниците. Никой от музикантите не оцелял.

Когато корабът потъвал, първо пълнели с жени и деца спасителните лодки. В определен момент обаче пътниците от трета класа били затворени и нямали достъп нито до палубата, нито до спасителните лодки.

Сред най-известните пътници от първи клас били милионерът Бенджамин Гугенхайм и слугата му. Те помагали за спускането на децата и жените в спасителните лодки, а след това облекли най-хубавите си костюми и зачакали смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 10
4 12
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
Ели
Ели
13.02.2015 20:24
Който не знае - Роуз и Джак са цвят на въображението. Измислена е тяхната история от продуцент. Има много документални филми за кораба, но продуцентът се е подсетил за една любовна история,
в която да включи завладяващата истинска история за кораба Титаник
6
0
елеонора
елеонора
24.10.2014 18:41
Това е голяма трагедияя .. Аз не вярвам в такива измислици .. Не мисляя че мумията е виновна за потъването а самия капитан ... Наредил да увеличат скоростта .. И видяли твърде късно аизберга успяли са да завият но не достатачно на страни и корабът се е ударил .. Имало трус който всички го почувствали . пратили сигнал за помощ и само един кораб отговорил на име карпатия но той щял да е там след 4 часа движил се с максимална скорост но това не помогнало .. Титаник потънал след час два .. Най много от всичко ме вълнува историята на джак и роуз съществували ли са такива хора ? Така ли са се казвалии .. Но колкото и да търся не намирам отговор на този въпрос
7
0
Веси
Веси
23.01.2016 16:45
Здравей, явно си гледала само филма. Всъщност Джак и Роуз са плод на въображението на Джеймс Камерън и компания. Действително е имало човек на име Джак Доусън, който пътувал в трета класа (според една статия), но колко е така, не мога да кажа, пък и не вярвам някой да може. И, Елеонора, всъщност президентът на Уайт Стар Лайн, Джей Брус Исмей, подтиквал капитан Смит да ускори скоростта, за да смаят пресата с пристигане по-рано.
4
0
beuty
beuty
25.06.2014 21:38
корабът потъва поради самонадеяността на капитана, защото той надценява възможностите на кораба и себе си...какви са тия фанатични глупости...
9
0
Веси
Веси
23.01.2016 16:48
Не точно... Предварително “Титаник“ бил обявен за “непотопяем“, а и за времето си, корабът е бил чудо. Действително никой не е подозирал такава опасност и поддържането на такава скорост, според тях, било само “забавление“, искали са да смаят пресата.
3
0
Bogi
Bogi
19.01.2014 12:10
И според мен този желичестжен кораб е потънал,защото жсички казжали,че е непотопяем.Тожа придизжикало Бог да направи трагедията на века.
12
1
Лиза
Лиза
07.01.2014 20:40
Аз и преди съм чувала за тази мумия но честно казано не вярвам че я е имало наистина
5
3
teddy
teddy
04.01.2014 18:04
аз за първи път чувам че на кораба е имало мумия
5
2
оле
оле
31.07.2013 14:35
ох, неграмотни сте - какво е това "момий" - ужас!!! Поне от текста виж как се пише - МУМИЯ. И наистина е имало мумия на борда на кораба.
4
3
Елиса
Елиса
01.10.2012 23:40
Чела съм много за титаник, за първи път за момий не вярвам въобще, че момий може да докарат добро или зло.Думите че и Господ не може да ги потопи, ето тези горди думи накараха Бог да докаже , че ТОЙ МОЖЕ ВСИЧКО.Съжалявам много за случилото се но нашите думи пред Бога са от значение.
10
1