Гениалните архитекти в животинския свят

Гениалните архитекти в животинския свят

Термитите са едни от най-удивителните същества на планетата ни. Кралиците са тридесет пъти по-едри от работничките и от войниците и за да поддържат живота в колонията, произвеждат тридесет яйца в минута.

Термитите могат да построят най-големите структури в животинския свят. Тези десетсантиметрови създания строят кули, които тежат стотици тонове, достигат до осем метра височина и дванадесет метра в диаметър.

Това са постройките им над земната повърхност. Известно е, че термитите прокопават тунели до седемдесет метра под земята, което ги прави едни от най-гениалните строители и архитекти.

Голата къртица имат уникална социална организация – подобна на пчелите и мравките, с тази разлика, че голите къртици са доста по-едри и по-страшни на вид.

Те са студенокръвни и изобщо нямат усещане за болка. Тези странни същества живеят заедно в една подземна среда, която постоянно ровят с огромните си зъби.

Зъбите им са разположени пред устните, което изключва поглъщането на кал. Голите къртици живеят до двадесет и осем години.

Обикновените мравки също са гении в областта на строителството и архитектурата. Най-голямата колония мравки, която е открита, се простира в Европа на разстояние от 6437 километра.

Тази супер голяма колония наброява около един милиард мравки. В югоизточна Азия пък е открит комплекс, построен от мравки, който е с размер 46 квадратни метра и дълбочина почти осем метра.

Структурата съдържа много транзитни тунели, вентилационни отвори, градини за отглеждане на гъби и ями за отпадъци.

Ручейниците са изключително интересни архитекти. Те създават миниатюрна архитектура, в която влагат цялата си артистичност.

Личинките на тези подводни архитекти използват всички налични материали – от пясък, пръчици и боклуци до миди, за да си построят къщичка за защита от врагове.

Накрая те порастват, изплуват на повърхността, изхвърлят уникалните си архитектурни творения и отлитат.

Бобрите открай време са признати за гениални строители. Те строят бентове, като използват силните си зъби. Тези бентове ги защитават от хищници, като им позволяват да създадат дълбоки вирове, където да построят домовете си.

Домовете на бобрите имат подводен вход, в който не могат да проникнат хищници. Най-дългият бент, построен от бобри, достига осемстотин петдесет и три метра дължина.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислав
Станислав
07.09.2011 11:42
Интересно.
0
0