Синеоките носят мутирал ген

Синеоките носят мутирал ген

Синият цвят на очите е резултат на мутация в гена HERC2, поради която носителите на този ген имат понижена изработка на меланин в ириса. Тази мутация е възникнала преди около десет хиляди години в северозападната част на черноморското крайбрежие.

Интересен факт е, че малките на далматинците се раждат чисто бели. Петната, които са характерни за тази порода, се появяват когато кученцата поотраснат.

Гръцките мраморни статуи не са били бели, както ги знаем сега. Навремето е било модерно статуите да бъдат боядисвани. Но времето е заличило цветовете.

Фламингото е розово заради малките червени рачета, които яде, както и заради водораслите, които поглъща – те съдържат каротиноид, който оцветява. Ако фламингото се храни с друга храна, става мръснобяло.

Синеоките носят мутирал ген

Трицветната паста за зъби е бяла. Тя става разноцветна едва в гърлото на тубичката, където са монтирани дюзи с цветни пълнители. Такъв начин на оцветяване е бил патентован през петдесетте години в САЩ.

Бял шум се нарича сигнал с равномерна спектрална плътност на всички честоти и дисперсия, която е равна на безкрайност. Пример за бял шум е звукът на водопада. Но освен белия съществуват и други цветни шумове – розов, червен, син и други.

В един от затворите на американския щат Джорджия стените са боядисани в розово и затворниците са задължени да носят розова униформа. Това намалило значително броя на конфликтите между затворниците.

По цвета на шотландския килт може да се определи от каква местност произхожда даден шотландски род. По-рано боите за плат са били само натурални.

Те се произвеждали от растенията, които растяли в определени местности. Затова в древни времена в Шотландия имало цветова диференциация на килтовете.

В зависимост от ранга си човек имал право да носи килт с определен брой цветни линии. Килтът с линии в шест цвята бил привилегия само и единствено на краля.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 7
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
Umno
Umno
08.11.2015 18:22
Никой не е перфектен, но всеки е уникален по свой начин, така че недейте да си завиждате, комплексирате. бъдете добри!
1
0
Виракоча
Виракоча
25.02.2015 14:23
Телата които обитавате не са ваша собственост...
0
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
23.03.2014 00:25
Статията е интересна, но заглавието не подхожда. Щеше да е добре ако беше нещо от рода на "интересни факти" или подобно. Но все тая. Относно цели страници коментари за мутации.. нека ви кажа, че всеки човек има десетки мутации (и не, не преувеличавам). Ако това ви е толкова странно и чудно, ви съветвам да потърсите информация в интернет. Защото явно никой не е внимавал в час по биология, и затова подобни факти (за сините очи) ви звучат като глупости. Между другото, обожавам си мутантските очи. И в крайна сметка, може би точно несъвършенствата ни правят красиви.
14
0
ира
ира
14.11.2013 20:55
Аз пък съм чувала от баба - че господ носел в една кибритена кутийка сини очи и на когото той реши само на него дава . Така че това е божа работа
9
2
ШДЪ
ШДЪ
11.04.2014 09:17
не може всичко което не разбираш да го определяш като божа работа...
4
5
мариана
мариана
23.08.2013 12:00
Син пигмент не съществува.
2
0
Имчо
Имчо
22.08.2013 22:05
ВСИЧКО е мутация, по дяволите. Генът за бяла кожа - и той е мутация. Гените, довели до появата на хомо сапиенс като вид - и те са мутация.
5
0
Мария Боева
Мария Боева
11.05.2013 19:03
да мотант съм ,ама какво имат общо теи факти с чите
0
1
Blare
Blare
11.05.2013 18:32
ЛОЛ аз съм мутант
1
0