Интересни факти за говора

Интересни факти за говора

При хората гласовият апарат се намира по-надолу в гърлото, отколкото при другите примати. Това ни дарява с уникална резонансна система с широк спектър от звуци.

Разположението на гласовия ни апарат също така означава, че не можем едновременно да гълтаме и да дишаме, както могат много животни. Гласовият апарат се спуска едва след като детето стане на девет месеца, за да може да диша, докато майка му го кърми.

Мандаринският китайски език се смята за шампион сред световните езици, като се говори от осемстотин четиридесет и пет милиона души – почти три пъти повече от говорещите английски език.

Над седемдесет процента от главните страници в Интернет използват английски език, и онлайн-ползвателите говорят английски повече, отколкото друг, затова английският се смята за общоприет световен език.

Интересни факти за говора

Новородените започват да учат езика още от първия си ден на този свят. Децата, които са се родили в семейство на френскоговорящи, още на третия ден плачат с повишена интонация, характерна за френския език. Децата на немскоезичните родители плачат с понижаваща се интонация.

Невронният багаж за развитието на езика узрява от раждането докъм тригодишна възраст. Децата, които са били лишени от езиково общуване до към десетгодишна възраст, могат да научат много думи, но ще им е много трудно да съставят изречения.

Травмите на главата понякога водят до това, че човек не може да каже дори късо изречение, а само отделни думи. Това може да доведе до афазия на Вернике. При това нарушение човек чува, но не разбира думите. Той смята, че говори нормално, но всичко, казано от него, няма смисъл.

Испанският диалект силбо има само четири гласни и четири съгласни. Той се чува на няколко километра разстояние, тъй като по звучене прилича на свистене на птици.

Повече от една трета от общо 6800-те езици в света са заплашени от изчезване. Повече от двеста езици имат само по десет човека, които ги говорят.

Един от най-трудните езици е този на баските, използван в северозападна Испания и югозападна Франция. Той не прилича на нито един от известните езици и има много усложнена структура на думите.

В Африка се говорят над хиляда езици. В много от африканските езици се говори с допълнителни звуци, които езикът издава – те се учат още от детството.

Английският език има най-много думи – двеста и петдесет хиляди. Езикът сранан-тонго има най-малко думи – триста и четиридесет. Този език е базиран върху английския и е креолски език, говорен от около сто и двадесет хиляди души в Суринам.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кирил
Кирил
27.08.2013 18:50
Английският е най разпространен заради САЩ и компютрите, но толкова е объркващ заради несъответствието между буква и звук.За почти всяко име се изисква транскрипция, затова и имената на лекарствата, все още са на латински за да няма убити от това как се пише и изговаря.
6
0