Църквата почита Нова година на 1 септември

Църквата почита Нова година на 1 септември

На 1 септември с летния Симеоновден започва църковната Нова година. С този празник се дава старт и на есенната оран, а светецът Симеон Стълпник се смята в народните вярвания за покровител на орачите.

В навечерието на празника според българската традиция жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено. В ранното утро на Симеоновден замесват обредни пити, парчета от които слагат в кърмата на впрегатния добитък.

Коли се курбан — петле или кокошка, който заедно с питата орачите носят на нивата. Остатъците се закопават там в земята. Нищо не се дава назаем на този ден и нищо не се изнася от къщата, защото така ще се изнесе плодородието. Жените не перат и не простират.

През 6 век по времето на император Юстиниян I във Византия е въведено календарното летоброене по индикти - периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци.

Самата дума индикцио в Римската империя е била използвана за обозначаване на точната сума данъци, дължими всяка година, като по този начин с новия индикт на императора започвала новата финансова година на империята.

През този ден Църквата припомня как Иисус Христос прочел в синагогата пророчеството на Исайя за настъпването на благоприятната година.

На днешния ден се чества паметта на преподобни Симеон Стълпник - основател на стълпничеството. Той се родил през 357 г. в Мала Азия.

18-годишен постъпил в манастир. Там се отдал на пост и молитва, за да извиси духа над плътта. Подвизите му в служенето на Бога скоро се прочули и за да не се поддаде на греха на славолюбието, Симеон изградил кула и заживял на върха му.

Дълги години живял светецът в малката си килийка и всички, които идвали да го видят, поучавал на закона Господен. Молел се за здравето на болните и те получавали изцеление, разкривал на хората чудото на благодарността.

По земите на българите денят на светия отшелник - покровител на орачите - е ден за начало на есенната оран.

Рано сутринта се замесват обредните пити, късове от които се дават и на добитъка. За курбан се коли петле и заедно с питата се носи на нивата.

На този ден от дома нищо не се изнася, за да не "излезе" плодородието. В деня на св. Симеон трябва зорко да се следи кой пръв ще влезе в дома ни - ако полазникът е богат, чака ни година на благополучие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати