Догоните и Космосът

Догоните и Космосът

Племето на догоните, което наброява около двеста хиляди души, е изолирано на платото Бандиагара на територията на Мали в Западна Африка.

Хижите има са от глина, обредните им танци са на кокили, те погребват мъртвите в пещерите си – на пръв поглед културата им е съвсем примитивна.

И в същото време те са най-тайнственото племе с най-висши познания за Космоса. През тридесетте години на двадесети век френският етнограф Марсел Гриол живял сред догоните и записал много от историята им.

Той публикувал легендите им, но книгата нямала успех. Съвсем случайно след време текстовете попаднали в ръцете на английския астроном МакГрий.

Догоните и Космосът

Той бил изумен от факта, че космическите тайни, известни предимно на специалистите, и открити след средата на деветнадесети век, били известни на догоните от древни времена.

Така например догоните имат култ към Сириус и по-точно към звездата Сириус В, която е открита през 1862 година и почти един век по-късно е била зачислена към категорията на белите джуджета.

Ритуалите на догоните от древни времена са свързани с петдесетгодишния цикъл на въртене на Сириус В около Сириус. Но да се види спътникът на Сириус, да се определи какъв цвят е и да се знае периодът му на въртене, е невъзможно да се направи без телескоп.

Спътниците на Юпитер, за които се разказва в древните легенди на догоните, също не могат да бъдат видени с просто око.

Догоните биха могли да получат знанията си от древноегипетските жреци, които знаели много за Вселената. Но древните египтяни нямало как да знаят нищо за взрива на Сириус В през втори век преди новата ера, тъй като цивилизацията им загинала преди това.

При догоните взривът на Сириус В е един от централните пунктове на митологията. Представата им за съществуването във Вселената на свръхплътно вещество, известно като бяло джудже на астрономите, е напредничава и ултрасъвременна.

Изключва се вариантът на лъжа от страна на Гриол, тъй като текстовете му били забелязани от астрономите много след като ги публикувал. В митологията на догоните знанията им са получени от хора, които се спускали на планетата ни в огромен ковчег, който се въртял, а от долната му част излизал дим.

Догоните от древни времена знаят, че спиралните мъглявини съществуват и че са съставени от звезди. В легендите на това племе се разказва, че светът е спирала – каквато е Галактиката ни, но това е доказано едва през 1950 година.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Томи
Томи
12.11.2013 12:27
Доста отдавна имаше една статия в която един мисля,че чешки инжинер след като паднал нелепо и си счупил крака във времето което трябвало да прекара в болничната легло за си намира занимание на шега поискал от лекарите данни за плътността на човешките кости и точен състав, след като направил изчисления се оказало,че с тази плътност и състав ние не сме от тази планета след като съпоставил със животинските кости.Това обяснява че те не се чупят след доста сериозно падане за разлика от нас
1
0
Павел Н.
Павел Н.
11.06.2012 12:15
Отново научни истини - неистини.
Знае ли науката че докато на земята се говорят повече от 2000 язика, в безкрайността на всемира съществува само един общ език за общуване - образния език. И докато науката се превръща в по голям гадател от врачките, ясновидците постигат много по вече от нея. Така е и с ДОГОНИТЕ. Докато науката гадае постигнатото от нейните зналци,сътворените от всемирните творци биологични мозъци могат да имат връзки по между си и да се разбират само с образи, без никакви гадаНИЯ. Притежавам го и имам много повече познания за всемира от човеците с най голям "интелект" на земята. Защо трябва да отговарям на въпроса дали ми харесва за научни неистини. Освен това руснаците имат една хубава поговорка - на вкус и цвет товарищи нет! С уважение към всички !
0
0
Непознат
Непознат
09.11.2011 13:20
Защо не се изследва детайлно етнографията на догоните от учени астрофизици и специалисти по нуклеарна и молекулярна медицина?
Може да се открие, че планетата Земя не дала нашия произход и идваме от далечен и непозват свят!
Готови ли сме да приемем и други истини, които са в противовес на досегашните ни убеждения, но намират убедителни научни доказателства?
Човек желае ли да продължи напред в своето развитие или желае да се самоунищожи ?
Нека всеки направи своя индивидуален избор.
1
0