Топ 5 на чудотворните икони в България

Топ 5 на чудотворните икони в България

От хиляди години хората в нужда, а и не само, се молят за здраве и щастие пред образите на светците. На пръв поглед това са просто изображения на хора.

Има обаче такива които излизат извън рамките на нормалното, такива които наистина са способни да сътворят чудеса. Именно за тях ще говорим в следваите редове.

1. "Богородица Троеручица" в Троянския манастир

"Богородица Троеручица" е основната светиня за поклонение в Троянския манастир. Иконата е от типа пътеводителка. Произходът й се свързва с чудото, случило се на св. Йоан Дамаскин през VІІІ век.

Заради активната му позиция срещу иконоборческата ерес в Сирия, където живее и проповядва, император Лъв III го наказал. Тъй като Йоан не бил римски поданик, владетелят уредил наказанието да бъде изпълнено по разпореждане на халифа на Дамаск. Санкцията била отсичане на дясната ръка на Йоан.

След молитви към Богородица ръката му по чудодеен начин отново станала здрава. В памет на това събитие на някои икони се добавя третата ръка. Тази в Троянския манастир датира от ХVІІІ век и е копие на по-стар образец. Според преданието е донесена в обителта от атонски монах.

2. Фанулската икона

Прочутата Фануилска икона е труднодостъпна за повечето българи, особено за жените, тъй като се съхранява в българския манастир "Свети великомъченик Георги Победоносец" в Атон.

Манастирът води началото си от IX-X век. Според легендата той е основан от братята Мойсей, Аарон и Йоан Селима от Охрид през 919 година. Когато манастирският храм бил завършен, те не знаели как да го кръстят. Затова приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител, оставили я да пренощува в църквата и се отдали на горещи молитви Господ да им открие името на светеца.

На сутринта монасите забелязали, че върху дъската се е изписал образът на свети великомъченик Георги Победоносец. Тази икона сега се съхранява в главния манастирски храм. В знак на благодарност за помощ от светеца вярващи оставят ордени, медали и лични ценности край нея.

3. Свети Мина пази от слепота

Иконата на свети Мина се намира в старинния храм "Света Петка" и в Обрадовския манастир, който носи името на светеца, край София.

Топ 5 на чудотворните икони в България

Свети великомъченик Мина Котуански от Египет е загинал за Христовата вяра през 296 г. През ХІ век на мястото на Обрадовския манастир е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора.

При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли. През 1927 г. селяни се натъкват на останки от древния манастир. Скоро след това той е възстановен.

4. Иконата на Николай Чудотворец помага за задомяване

В миниатюрния храм на столичната ул. "Калоян" до бившия "Кореком" се пази иконата на свети Николай Мирликийски – Чудотворец. На 30 януари 1944 г. храмът е бомбардиран от американски "летящи крепости".

От него остават само няколко стени. Върху една от тях като по чудо остава невредима иконата на Свети Николай. Сега светият образ е във вътрешността на храма, който всъщност е надзидана постройка върху оцелелите от бомбите стени на старата черква.

Преди 30-ина години ръцете на светеца са обковани със сребро. В последните години много вярващи се молят пред иконата за работа, други - за избягване на премеждия, а трети – за задомяване. Богомолци свидетелстват, че светецът е изпълнил молбите им.

5. Свети Фанурий спасява семейства

Смята се, че свети Фанурий съдейства молитвено за задомяване и укрепване на разклатения мир и разбирателство в семейството. Негови икони, за които вярващите твърдят, че са чудодейни, има в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Свети Фанурий е син на заможен търговец с 12 деца. От 12-годишна възраст изучава философия и всички науки на древния свят. Паметта на свети великомъченика се отбелязва на 27 август. На този ден вярващи носят погачи пред иконата му, а свещеникът чете молитви за здраве и задомяване, напомня ни "Уикенд за жената".

Виж повече

Рейтинг

5 8
4 10
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Петър
Петър
04.01.2014 21:37
В София има две забележителни места: Едното е църквата св. Николай Софийски, която е близо до мястото, където е убит светеца, а другото е малкия храм, където е убит св. Георги Софийски Най-нови в двора на сегашната Александровска болница. В олтара на храма се пази икона на св. Георги Софийски, подарена от човек, оживял след молитва към светеца. София има общо 9 софийски светии!
2
0
inranxan
inranxan
14.05.2013 16:13
няма такава икона на св Фанурии в храма до женския пазар...
3
0
Елина
Елина
08.02.2016 10:21
Има такава икона, намира се в отделно помещение и след уговорка със свещеника за молитва към светеца, в уреченото време свещеника отваря помещението и там се чете молитвата. Желателно е да се носи фануропита. Помещението е вдясно от централния вход на черквата.
0
0
николай
николай
20.07.2012 23:55
Троеручица се намира в Троянският манастир!!!
3
0
Борис
Борис
16.07.2011 11:23
"Богородица Троеручица" се намира не в Троянския манастир а в Арбанашкия манастир Света Богородица близо до Велико Търново
3
0
Елина
Елина
08.02.2016 10:22
Има икони и в двата манастира. И двете са чудотворни.
0
0