sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Летаргичният сън или да те погребат жив

Летаргичният сън или да те погребат жив

Летаргичният сън или да те погребат жив

Сънят е най-доброто лекарство, защото спасява много хора от стрес, болести и просто ни зарежда с енергия. Смята се, че продължителността на съня на нормалния човек е седем-осем часа.

Понякога обаче границата между нормалния сън и сънят, предизвикан от стрес, е прекалено малка. Летаргията е болестно състояние, което прилича на сън и се характеризира с неподвижност и липса на реакция при външно дразнене.

Летаргията е известна още от библейско време. В Стария и Новия завет може да се намерят много примери за тази загадъчна болест, при която човек изглежда като мъртъв.

Хората от векове са се страхували да не изпаднат в летаргичен сън, за да не бъдат погребани живи. Прочутият италиаски поет от четиринадесети век Франческо Петрарка се разболял тежко, когато бил на четиридесет години.

Летаргичният сън или да те погребат жив

Той изпаднал в летаргия и бил приготвен за погребение от близките си. По онова време покойниците с погребвали едно денонощие след смъртта си. Преди да бъде погребан, Петрарка се събудил и след това живял още тридесет години.

При преустройства на стари европейски гробища е станало ясно, че четвърт от погребаните покойници са се събуждали в гробовете си. Те са се въртяли, което личи от позата на скелета.

В Германия през 1773 година след погребение на бременна жена гробарите чули странни звуци от гроба й и извадили ковчега. Оказало се, че нервният срив на събудилата се жена предизвикал преждевременно раждане и след това тя се задушила заедно с бебето в ковчега.

В Англия до днес съществува закон, според който във всички хладилни камери в моргата има звънче, за да може оживелият покойник да сигнализира.

Още в края на шестдесетте години в моргите е поставян апарат, който е улавял и най-незначителната електрическа активност на сърцето. Още при първото изпитание на апарата била открита жива жена сред труповете.

Августина Легард е записана в Книгата на рекордите Гинес като жената, изпаднала в летаргия за най-дълго време. Тя заспала след стрес от раждане и била като мъртва.

Но когато я хранели с лъжичка, тя отваряла устатаси. Тя спала двадесет и две години и оставала все така млада, както когато заспала. След като се събудила, тя попитала дали бебето е момиченце. А до нея стояла двадесет и две-годишната й дъщеря.

След като се събудила, Августина започнала да остарява със страхотна скорост и след една година се превърнала в старица. Пет години по-късно тя починала.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати