Мълниите убиват мъже

мълнии

Хората, които загиват от мълния, в над осемдесет процента от случаите са мъже. В САЩ през юли поне двадесет души стават жертва на удар от светкавица.

Съществува международно общество на хората, оцелели след удар от мълния и електрически ток. През последните тринадесет години в САЩ са загинали 648 души от удар на мълния.

Смята се, че мъжете по-често стават жертва на зловещото природно явление заради тестостерона. Но не е ясно как той притегля мълнията.

Но всъщност според фактите мълниите убиват мъжете по-често, защото те са склонни да вършат необмислени постъпки в критична ситуация.

Мълниите убиват мъже

При светкавици и буря жените треперят от страх и се крият, за да не ги застигне неприятната участ. Представителите на силния пол не обръщат внимание на капризите на природата.

Мълниите понякога удрят на разстояние няколко километра от фронта на бурята. Тази година жител на Луизиана станал жертва на мълния, защото въпреки развихрилата се буря не изоставил играта си на голф.

Атмосферата на планетата ни всеки ден се разтърсва от осем милиона мълнии. Те са толкова непредсказуеми, че човек не може да се предпази от тях на сто процента.

Но е добре да намали риска – например да не се крие под дърво, защото мълниите удрят високите обекти. Когато попадне в земята, мълнията се разлива, така че дори да сте на разстояние от удара, пак можете да пострадате.

Колкото по-широко са разкрачени краката ви, толкова по-силно е въздействието на разливането на мълнията по земята. Специалистите съветват да се заеме ембрионална поза, като краката ви са събрани, клекнали сте и сте се свили. Другият вариант е да стоите на един крак.

По време на буря не стойте под чадър и не дръжте в ръцете си въдица, не докосвайте метални предмети и ги изхвърлете от джобовете си.

Можете да изчакате бурята да премине в кола или в автобус – металните обвивки създават защитен екран, известен като клетката на Фарадей.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати