Имената на ветровете

Буря

Всички знаят, че съществуват различни видове ветрове и едни от най-известните са мистрал и мусон. По-слабо известен е вятърът самум, който представлява прашна буря в Мала Азия и Сахара.

Но има много други ветрове, които имат различни наименования, както и своебразна сезонност. Един от тях е плачещият вятър, който духа в северната част на Русия и носи дъжд.

Железният вятър духа в Централна Америка няколко дни подред през февруари и през март. Той е много силен и неприятен и духа от североизток.

Моацаготъл, което означава козя брада, са вълнообразни движения на въздуха, които възникват зад планините при топъл вятър.

Женският вятър духа в Камчатка и обикновено това се случва при топло време. Този вятър помага на жените от района да сушат прането си.

Морска буря

Вятърът, който е в състояние да предизвика вълнение при безоблачно небе, е известен като бяла буря. Понякога този вятър е известен и като прозорец.

Летният прохладен освежаващ морски бриз, който започва следобяд край брега, е известен като доктор. Той сменя времето на свежо, а дотогава е било влажно и задушно.

С името шейтан, което означава дявол, е известен пясъчният вихър в Пакистан и Индия. Той възниква от прекомерното нагряване на пясъка.

Диненият вятър или карпуз мелтеми духа на брега на Егейско море в сезона, в който зреят дините. Пияният Боб е името на северозападен вятър, който се превръща в истинска буря в Австралия.

Рейтинг

4.2
Общо 9 гласували
5 4
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари