Тайната на вечната младост е в омара

Омари

Хората и почти всички животни остаряват, като телата им престават да работят по обичайния начин: те стават по-малко енергични, губят репродуктивната си способност.

Освен това при хората се появяват бръчки и се появяват един куп болести, които са свойствени на напредналата възраст. Това обаче не е така при омара.

Тези морски животни имат самовъзстановяваща се ДНК, което по принцип означава, че на практика омарите биха могли да живеят вечно.

За съжаление обаче те постоянно стават жертва на рибари, които ги продават скъпо на ресторанти и магазини. Щипките на омарите са истински деликатес.

Освен че стават жертва на риболова, омарите умират и от други причини – напроимер болести, както и от различни нещастни случаи.

Фермент, който се нарича теломераза, възстановява ДНК-то на омара, като му позволява да живее, без да остарява и да достига до огромни размери.

В Книгата на рекордите Гинес е записан омар, който е тежал над двадесет килограма. Теломеразата въздейства върху теломерите, които се намират в края на хромозомите и ги защитават от износване.

Всеки път, когато клетките се делят, теломерите намаляват. С времето теломерите стават прекалено къси, за да могат да защитават клетките.

Това е моментът, в който клетките изгубват способността си да се делят. Този ефект е наречен предел на Хайфлик. Теломеразата възстановява дължината на теломерите и защитава клетките.

Омарите никога не престават да изработват теломераза. Може би затова омарите нямат признаци на стареене – те нямат загуба на апетит, нито промяна в метаболизма, нито изчезват репродуктивните им способности.

При хората този път към вечна младост е обречен на провал, тъй като клетките, които преминават през предела на Хайфлик, при хората се преобразуват в дефектни.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати