Сянката на Белия Дом

Сянката на Белия Дом

Джейн Пиърс, съпругата на президента на САЩ Франклин Пиърс, почти през цялото време, през което съпругът й бил президент, не се показала навън от спалнята си.

Тя дори не присъствала на инаугурацията на президента. Два дни преди това тя станала свидетел на смъртта на единадесетгодишния си син на железопътна линия. Джейн била известна като Сянката на Белият дом.

Джеймс Маршъл, който пръв открил злато в Калифорния през януари 1848 година, умрял в пълна мизерия, след като това откритие го превърнало в алкохолик.

Откритието на Маршъл отприщило Златната треска, но той не успял да спечели нищо, защото земята не била негова. Той се пропил и умрял в канавка.

Бенджамин Франклин написал в книгата си „Алманахът на бедния Ричард” няколко велики изказвания. Сред тях са следните: „Икономисаното пени е изработено пени”. „Който рано ляга и рано се събужда, става по-здрав, по-богат и по-мъдър”. „Бог помага на онзи, който си помага сам”.

Джоузеф Търнър, известен английски художник от осемнадесети век, завършил живота си в отшелничество и се представял като Бут. Той бил ценен и уважаван, но живеел сред мръсотия и платна, рядко сменял дрехите си и успял през това време да натрупа солидно състояние.

Един от най-прочутите играчи на деветнадесети и началото на двадесети век бил Арнълд Ротщайн. Той се прочул с невероятния си късмет в залаганията.

Освен това той бил известен и с една своя особеност. Арнолд Ротщайн никога не излизал от дома си, без в портфейла му да има сто хиляди долара в брой.

Заради този свой навик и заради вечната му готовност да рискува при залаганията, той получил прякора „Голямата пачка пари”. Веднъж той заложил двеста и петдесет хиляди долара.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати