Митове за кубчето на Рубик

Митове за кубчето на Рубик

Най-разпространената заблуда от края на миналия век е увереността на много хора във факта, че унгарецът Ерне Рубик е изобретил култовата играчка от осемдесетте години, наречена кубчето на Рубик, за деца.

Този куб наистина е бил измислен от Рубик, но той не го е направил, за да забавлява милиони хора по цял свят. Рубик е имал нужда от нагледни пособия за обяснения на принципите на триизмерното планиране.

Той преподавал архитектура и мебелен дизайн. През 1974 г. с цел визуализация на триизмерното планиране, той създал куб, който се състоял от двадесет и шест малки кубчета с разноцветни лепенки.

Шестте цвята на куба можели да се намират в различни позиции. Но нито преподавателят, нито студентите му се опитвали да подредят дори една от стените на куба.

За да се подредят правилно шестте страни на този куб, трябва да се опитат четиридесет и три квинтилиона варианти. Дори изобретателят не могъл да го направи, след като опитал многократно.

Тогава го осенила идеята да патентова изобретението си като детска играчка и го направил през 1975 година. Играчката нямала особен успех до 1980 година, когато от нея се заинтересувала американска фирма.

След като тя купила патента за изобретението, тя заляла с кубчето на Рубик целия свят. В света били продадени над сто милиона оригинални кубчета.

Така Ерне Рубик станал първият легален милионер в социалистическите страни. След време Рубик патентовал още две подобни изобретения – змия и кълбо.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
тони
тони
14.05.2013 17:12
статията става, само не разбрах къде е митичното?
0
1
Иван
Иван
21.02.2013 22:41
10.03.2013 от 10:00ч. в Академията на Телерик
0
0
дени
дени
21.11.2011 09:41
Не е измислил кубчето за игра ;) измислил е кубче, с цел визуализация на триизмерното планиране. Предназначението на куба е било друго ;)
1
0
Има значение
Има значение
20.11.2011 17:30
с по простички думи за по простички хора като теб :
Има се предвид, че го е изработил, но не с такава цел да се превърне в играчка, тази идея идва много по-късно.
......и къде по точно пише, че не го е измисли той ?
...изречението гласи:
"Този куб наистина е бил измислен от Рубик, но той не го е направил, за да забавлява милиони хора по цял свят." Чети цялото изречение мила, не до половината.
аман от малоумници ..все трябва да им се обяснява допълнително

3
1
без значение
без значение
18.11.2011 16:38
"Най-разпространената заблуда от края на миналия век е увереността на много хора във факта, че унгарецът Ерне Рубик е изобретил култовата играчка от осемдесетте години, наречена кубчето на Рубик, за деца...
Този куб наистина е бил измислен от Рубик, но той не го е направил, за да забавлява милиони хора по цял свят...Тогава го осенила идеята да патентова изобретението си като детска играчка и го направил през 1975 година." Значи той уж не го бил измислил, но все излиза, че го бил измислил...аман от малоумници.
0
3