Загадката на мозъка на Айнщайн

Загадката на мозъка на Айнщайн

През цялата история на човечеството едва ли някой човек повече може да бъде асоцииран с гений, отколкото Алберт Айнщайн. Той разруши напълно, а след това промени разбирането на хората за времето.

Той обясни принципа на работа на силата на тежестта, както и влиянието й върху небесните тела и спътниците им. Тъй създаде симбиозата между материя и енергия, като написа прочутото уравнение: E = MC2.

Знаковият му популярен образ е снимката, на която той е с разчорлена коса и изплезен език. Често хората сравняват някой умен човек с Айнщайн, тъй като той е символ на интелекта.

Но какъв е бил мозъкът на Айнщайн? Различавал ли се е от този на другите хора? След смъртта на великия учен мозъкът му бил разрязан буквално на малки парченца, които били разпратени в научни лаборатории по цял свят.

Не е ясно кой е дал разрешение за изследване на мозъка на гениалния учен, при положение че след смъртта му тялото му било кремирано. Неговият мозък бил изваден от патоанатома на Принстънската болница Томас Харви.

Харви се надявал да разкрие тайната на мозъка на великия учен, като разчленил мозъка му на двеста парченца. Той изпратил по едно от тях на водещи умове в науката.

Мозъкът на Айнщайн е бил със средни размери. Но при него почти отсъствала браздата, която разделя теменната част на два отсека. Така теменната част на учения била с петнадесет процента по-голяма от тази на обикновения мъж на същата възраст.

Теменната част отговаря за математическите способности на човека, за пространственото мислене и за триизмерната визуализация. Не е ясно обаче как е работил мозъкът на учения.

Размерът на някои части на мозъка, например кората или теменната му част, са най-добър показател, говорещ за интелекта на човека. Досега обаче не е ясно по какъв начин могат да бъдат съотнесени интелектът и гениалността.

Рейтинг

3.4
Общо 7 гласували
5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

криси
криси
30.07.2014 19:38
той е използвал 12% да 15% от мозъка си. това го прави пълен гений.
мозъкът му е плътен и концентриран в сравнение с обикновен. има по- голямо количество клетки, които зопълват празните места между нервите и невроните. подкрепям и мнението на анджела, защото така не се запазва целостта на органа и се разрушава достоверността на клетките и нервите. това е проста наука за 12 годишните като нас двете. незнам какво му е трудното.
5
2
анджела
анджела
01.12.2013 21:55
според мен това не е било никак добро решение защото разрезите на 200 та части не помага за разследването а и няма как да се разбере нещо по конкретно поне във тази ситуация но дори и да има някаква тайна във което много се съмнявам хората във днешни времена няма да обърнат голямо внимание на това заради технологийте който развалят младите умове и само да кажа че знам че съм пропуснала много и то всички пунктуационни знаци но бързам и аз не съм много запозната със темата но е интересна дори за едно 12 годишно дете като мен
2
1
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
13.09.2014 08:21
Технологиите не развалят младите умове, а само ги подпомагат допълнително.
2
2
Кристиян
Кристиян
29.04.2013 01:37
.....
енергията е равна на масата по ускорението на квадрат....а не MC2!!!!!! Научете се да пишете грамотно!
3
1
Ас
Ас
07.05.2014 19:51
Ти сериозно ли?!?! Маса по ускорение е равно на сила. Енергията е равна на масата по скоростта на квадрат.
3
0
мехрибан ардалиева
мехрибан ардалиева
09.09.2012 11:45
Човешкият мозък е една абстракция,затова не може с един анатомичен срез да бъде разгадан!
3
0
Viktor
Viktor
09.02.2012 22:19
Човешкият мозък е неразгадан напълно и е много странно нещо.
1
0