sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ползата от прегръдката

Ползата от прегръдката

Ползата от прегръдката

Отдавна се знае, че по естествен път децата не могат да се появят на бял свят, без техните родители да са се докосвали един друг и да са изпитвали чувство на привързаност.

Малките деца се нуждаят от топлите прегръдки на своите близки, сгушени в тях, те се чувстват комфортно и им действат успокояващо. Дори когато поотраснат, децата имат нужда от топлината на прегръдката.

Медицински изследвания са доказали, че в течение на живота си прегръдките, които получаваме, носят полза на здравето ни. Възрастните придават по-малко значение на физическите прегръдки, тъй като нашата нужда от физическа привързаност често може да бъде приета грешно за сексуална.

Нашият дискомфорт ни пречи да общуваме с помощта на прегръдката. Недоверието често поставя ограничения, които ние установяваме в отговор, когато някой иска да прояви своята привързаност като ни прегърне.

Ползата от прегръдката

Според някои експерти имаме нужда четири пъти дневно да прегърнем някого, за да живеем, осем пъти, за да се чувстваме добре, и дванадесет пъти, за да растем, докато сме деца.

Емоционалното ни благополучие в голяма степен зависи от физическата любов, която получаваме, а прегръщането и докосването са основни неща, които помагат на мозъка да развива позитивни емоции.

Докосването влияе на областта на мозъка, която отговаря за основните позитивни емоции, като доверието и привързаностт, които са свързани взаимно.

Кръвното налягане и нивото на кортизол, хормонът, който се изработва по време на стрес, съществено намалява, особено при жените, когато партньорите им ги прегръщат не по-малко от 12 секунди.

Когато родителите прегръщат децата си по време на взимане на кръв, те плачат по-малко и сърцето им бие със стабилен ритъм. Има връзка и между прегръдките и малкия риск от развитие на сърдечни заболявания.

Освен положителното влияние върху здравето ни, прегръдките също така влияят много положително на отношенията на двойките и са много ефективно средство за тяхното подобряване.

Има дори такива техники, при които партньорите се прегръщат по време на терапия. От това те се чувстват по-стабилни и по-комфортно и тяхната близост нараства.

Техниката е на Дейвид Шнарх и позволява на двойката да достигне по-високо ниво на интимност в отношенията си и партньорите да започнат по-добре да разбират един друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати