Кои са най-ценните книги в света

Кои са най-ценните книги в света

Сред най-ценните книги в света е Библията на Гутенберг, която е била отпечатана през 1445 година. Смята се, че Гутенберг е създал сто и осемдесет екземпляра от тази книга.

Сто тридесет и пет от тях са на хартия, останалите са върху телешка кожа. Днес има запазени само четиридесет и осем копия. Библията на Гутенберг е първата печатна книга и е с изключително качество. Мастилото не е избледняло въпреки времето.

Повечето книги били продадени във вид на свободни страници, които купувачите можели да съединят по свое желание. През 2007 година един лист от книгата е бил продаден за седемдесет и четири хиляди долара. На аукцион Библията на Гутенберг била продавана за два и за четири милиона долара.

Първото фолио на Шекспир представлява първата книга, която включва събрание на пиесите на известния драматург. Тя била издадена от приятелите на Шекспир Джон Хеминдг и Хенри Кондъл.

Кои са най-ценните книги в света

Отпечатани са седемстотин и петдесет копия на фолиото на Шекспир. Книгата съдържа тридесет и шест пиеси. Копие от тази уникална книга било продадено на търг за четири милиона долара.

Стихотворенията на Едгар Алън По, излезли в книгата „Тамерлан и други стихотворения”, се смятат за рядкост, тъй като това е първата му публикувана творба. Тази книга била отпечатана в тираж от петдесет екземпляра. Неотдавна бе продаден на търг един от екземпярите за цена от шестстотин хиляди долара.

Лестъровият кодекс на Леонардо да Винчи се смята за една от най-ценните книги в света – това са записки на научните наблюдения на маестрото, които са направени през периода 1506-1510 година. Тази книга никога не е била отпечатана, тя е написана на ръка от Леонардо.

Кодексът разкрива наблюденията и мислите на художника. Това са осемнадесет листа, които са написани с огледално писмо. Книгата е наречена на името на граф Лестър, а след това била прекръстена на Кодекса на Хамър, когато била купена от американския бизнесмен Армънд Хамър.

През 1994 година Бил Гейтс купил книгата за над тридесет милиона долара, и й върнал предишното име, като това я направило най-скъпата книга в целия свят.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 23:07
Аз обожавам книгите. Чета доста, особено когато имам повече време. Точно затова ми харесва статията, пък и има интересни факти.
1
0
ИВАН НЯГОЛОВ
ИВАН НЯГОЛОВ
06.07.2011 09:57
Според американско изследване, едно от най-тиражираните книги е Капиталът на Карл Маркс - човекът на хилядолетието.
1
4