Астероид се размина със Земята

Астероид се размина със Земята

Астероид с размерите на четириетажна сграда се размина със Земята, като прелетя на 12 000 километра от планетата ни. Резстоянието е значително по-малко от това до Луната, чиято орбита е отдалечена 380 000 километра.

Обектът, наречен 2011 MD, преминал най-близо до Земята - над южния Атлантически океан и бреговете на Антарктика - към 17.14 часа по Гринуич, съобщи "Нешънъл джиографик нюз".

Астероидът се е движел със скорост от около 100 000 км в час.

Под въздействие на земната гравитация траекторията му рязко се променила, а при отдалечаването му от планетата той се е разминал със спътници на геостационарна орбита.

По данни на НАСА "пришълци от космоса" със сходни размери преминават близо до планетата ни на всеки шест години, а и близостта на 2011 MD не е рекордна. На 4 февруари тази година друг астероид мина на около 5500 км от Земята.

Астероидът е неголямо планетоподобно небесно тяло на орбита около Слънцето. Те се смятат още за малки планети или планетоиди, с размери, много по-малки от тези на същинските планети.

За повечето астероиди се смята, че са останки от протопланетарния диск преди 4.5 милиарда години, от който са формирани планетите, но не са погълнати от тях или изхвърлени извън Слънчевата система.

Някои астероди имат собствени спътници. Почти всички астероиди се намират в астероидния пояс, на елиптични орбити между тези на Марс и Юпитер.

Терминът астероид, означаващ значещ "подобен на звезда", е използван за първи път от сър Уилям Хершел скоро след откриването на втория астероид 2 Палада през 28 март 1802г. от Хайнрих Вилхелм Олберс.

Според текущите изчисления общия брой на астероидите в Слънчевата система е няколко милиона. Най-големият астероид е 1 Церера с диаметър от 900-1000 км.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
минкони
минкони
29.06.2011 13:53
Бих нарекла астероидите летящи информатори. Идват от една точка и отиват към друга, а по пътя си събират и разнасят определена информация или хаотично движещи се обекти до момента, в които не се спрат някъде. А казват, че Космоса е пуст и мрачен, нищо подобно, прилича на огромен град.
0
0