Еньовден е! Днес билките са вълшебни

Лайка

Еньовден е един от най-важните летни празници. Чества се на 24 юни, когато е рождението на свети Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден е значим колкото Коледа, Великден и Гергьовден.

От всички тях обаче Еньовден е с най-силно езическо влияние. С този ден са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се и за ден на билкарите.

Еньовден е свързан с лятното слънцестоене – един от най-важните астрономически преломи в годината, така че съвсем естествено в основата на празника е култът към Слънцето. Според народните вярвания на този ден то започва да „умира”, а годината клони към зимата.

Вярва се, че сутринта на празника, слънцето „трепти”, когато изгрява. Който успее с „голи очи” да види трептенето, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината. А очертае ли се наполовина – ще боледува. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което е характерно и за цяла Европа.

Повсеместно е разпространена вярата, че слънцето се окъпва във водоизточниците и водата става лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрева в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Не бива да се става от леглото след изгрев.

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето. От билките, между които а първо място еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Окачват се на различни места из дома и през годината се използват за лек – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. На самия ден не се извършва никаква къщна и полска работа.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
...
...
24.09.2011 21:04
Е, аз съм родена на 24-ти юни.
2
13