Най-великите изгубени съкровища

Екатеринбурския дворец

Хиляди иманяри от цял свят не спират да търсят най-великите изгубени съкровища, които все още не са открити, макар навремето да са привличали алчни погледи.

Кехлибарената стая, която е оценена на сто четиридесет и два милиона долара, е известна като осмото чудо на света. Тя е най-уникалното изгубено съкровище в историята на човечеството.

Екатеринбурския дворец

Кехлибарената стая е била създадена за крал Фридрих Първи и предадена на руския цар Петър Първи. През 1716 година кехлибарената стая е била в Екатеринския дворец до Санкт Петербург.

Стаята е била облепена с огромни кехлибарени панели, инкрустирани със злато, флорентинска мозайка и скъпоценни камъни. През октомври 1941 г. при нападението на фашистите била плячкосана кехлибарената стая.

След това тя изчезнала безследно и никой не могъл да я открие. За любителите на красивото кехлибарената стая е пресъздадена наново в Екатерининския дворец, но не струва колкото оригиналната.

Съкровище

Съкровищата на Черната Брада, който изкарал само две години – от 1716 до 1718 в грабежи на кораби, са огромни. Те се състоят от злато и сребро в невероятни количества.

Черната брада твърдял, че закопал съкровищата си, но не уточнявал къде. До ден днешен търсачите на съкровища ги търсят на Карибите, на Каймановите острови и в Чесапийкския залив.

Съкровищата на Лима също не са открити. През 1820 г. Лима била на границата на въстание. Кралят на Лима решил да изкара приказните богатства на града в Мексико.

Сред ценните предмети имало не само много злато, скъпоценни камъни, но и две златни статуи на Дева Мария и Исус в естествен ръст. Съкровищата се побрали на единадесет кораба и се оценяват на шестдесет милиона долара.

Съкровищата били поверени на капитан Уилям Томпсън, който обаче след излизането в открито море прерязал гърлата на охранителите, изпратени от краля, и според непотвърдени данни се насочил към Кокосовите острови, където скрил съкровището.

След като закопали ценните предмети, Томпсън и екипажа му се завърнали, но били пленени и всички освен капитана и първия му помощник били обесени.

За да спасят живота си, те обещали да покажат къде е скрито съкровището, но в момента, в който стъпили на един от островите, те избягали в джунглата и никой повече не ги видял.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Любомир :
Любомир :
23.02.2013 23:58
ЗА КЕХЛИБАРЕНАТА СТАЯ ЗНАЕХ И ЗА ПИРАТА ПО-ГОРЕ, НО ЗА ПОСЛЕДНИЯ МИ БЕ ДОСТА ИНТЕРЕСНО. БЛАГОДАРА ЗА ИНТЕРЕСНАТА ИНФОРМАЦИЯ :)
3
0