Подобрете паметта си с тренировки

Подобрете паметта си с тренировки

За да имате по-добра памет, трябва редовно да я тренирате. Всеки път щом попаднете на непознато място, се опитайте да уловите с очи общата картина, а след това и отделните детайли.

Опитайте се да преброите хората, които са около вас и да запомните с какви дрехи са облечени. Затворете очите си и се опитайте да възстановите картината.

След това отворете очи и проверете доколко добре сте я запомнили. Когато общувате с хората, обръщайте внимание на дребните детайли, а след няколко часа се опитайте да възпроизведете всичко, което сте видяли.

За да ви е по-лесно да запомняте имена, цифри и цветове, използвайте метода на асоциациите. Така много по-лесно ще се сещате за онова, което е важно.

Подобрете паметта си с тренировки

Когато някой ви диктува телефонен номер, а нямате къде да го запишете, използвайте двоен трик, за да го запаметите – включете образната и слуховата си памет.

Когато чуете определена цифра от телефонния номер, първо си я представете написана, а след това я повторете. Така ще си спомняте поне едно от двете – видяното или чутото.

След това повторете отново целия номер, за да провери събеседника ви дали правилно сте го чули. Вероятността да не запомните номера по този начин е минимална.

Когато оставяте колата си на голям паркинг, запомнете номерата на две коли, които са наблизо до вашата. Освен че това тренира паметта, може да се окаже полезно и докато търсите колата си.

Четете кратки стихотворения поне веднъж седмично и се опитвайте да ги запаметите, а след това и да ги кажете на глас. Това тренира визуалната памет.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
траикова
траикова
26.06.2011 22:23
Съгласна съм с всичко.
1
0