Аналитично и повърхностно четене

Аналитично и повърхностно четене

Четенето не е просто преглеждане на текста, а сложен психически процес със свои особености и скрити възможности. Всеки човек има уникален начин на четене.

Но могат да бъдат определени два общи вида четене – аналитично четене и повърхностно четене. Аналитично четене се използва по отношение на текстове, богати на знания, както и по отношение на текстове с компресирано знание.

Аналитичното четене се характеризира с това, че процесът на четене се възприема не като развлечение или начин за почивка, а като сериозен интелектуален труд.

След половин час аналитично четене човек изпитва силна умора. За изучаване на текста при аналитично четене са необходими много повече време и сили.

Аналитично и повърхностно четене

По време на аналитично четене е необходимо да се записват фрагменти от прочетеното. Книга, прочетена по аналитичния метод, се препрочита три пъти, преди човек окончателно да я разбере.

Аналитичното четене е подходящо за изучаване на сложни текстове и указания за използването на различни видове техника, както и за технически статии.

Друг метод на четене е повърхностният. Там се смесват желанието за придобиване на знания и желанието за получаване на максимален комфорт, това е метод за релаксация.

Важно е да владеете и двата вида четене, като изучавате важната информация с аналитичния метод, а леката и интересна информация – с повърхностно четене.

Не четете преди лягане, защото това активизира мозъка и ще заспите по-трудно. Добре е да четете по половин час на отделни промеждутъци през деня.

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Aleksandra95
Aleksandra95
19.11.2011 20:52
Аз старшно много обичам да чета ;) а и давата начина ми допадат:)
0
0
arnaudova
arnaudova
17.11.2011 11:32
Аз съм съм прочела хиляди книги и много обичам да чета от малка. Едно време даже нямаше много книги и ходих по библиотеките. Когато чета, си представям всичко в картини, все едно гледам филми. Даже ми е по-интересно от филмите.
3
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
14.08.2014 01:40
Аз също съм на твоето мнение. Предпочитам книгата пред филма в някои случаи. Защото така човек сам си изгражда образ по описанието. И всъщност заради онези филми от сагата Здрач нямам желание да прочета книгите. Просто защото ще свържа описанията с актьорите, а не с мои собствени представи.
0
0
Ани
Ани
10.11.2011 18:06
Аз пък чета точно след като си легна и продължавам докато започна да се унасям. Е, става въпрос за развлекателна литература. Така се разтоварвам от неприятните случки от деня. При мен помага.
2
0