sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Хищните птици еволюирали от кокошка

Хищните птици еволюирали от кокошка

Хищните птици еволюирали от кокошка

Хищните птици са се появили на Земята преди седемдесет и пет милиона години. Те са се развили от птици, които са приличали на кокошки. Задният нокът на хищните птици играе ролята на стабилизатор при полет.

В тропиците на Америка живее най-силният хищник в света на птиците – харпиевият орел. Той тежи до девет килограма и може да носи във въздуха същата тежест.

Хищните птици имат най-острото зрение в света на животните. Те могат да видят обект с размер двадесет сантиметра на разстояние три километра и половина.

За защита на очите си по време на полет птиците имат ярко изразени дъги над веждите. Те защитават очите им от вятър и вода по време на полет с висока скорост.

Хищните птици еволюирали от кокошка

Соколите се различават от останалите хищни птици по това, че имат зъб в горната част на човката си, който им служи, за да разкъсват жертвата си на парчета.

Най-бързият хищник в света на птиците е обикновеният сокол. При обикновен полет скоростта му е деветдесет километра в час. По време на атака и падане от високо той достига до триста километра в час.

Соколите лесно хващат лястовички, макар самите лястовички да се движат прекалено бързо според човешките преценки. Соколът просто е по-бърз от лястовичките.

Дребните хищни птици снасят до седем яйца, по-едрите – само по едно. Едрите хищни птици достигат до полова зрялост едва към осмата си година.

Рибният орел е единствената птица, която има два нокъта, закривени наобратно, за разлика от всички хищни птици, които имат само един закривен наобратно нокът.

Рибният орел може да държи в ноктите си риба с дължина седемдесет сантиметра. Освен това тази хищна птица е и много добър гмуркач. Египетският лешояд е много интелигентен – то хвърля камъни, за да счупи щраусово яйце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
...
...
06.11.2011 20:34
Първите редове са пълна глупост(Хищните птици са се появили на Земята преди седемдесет и пет милиона години. Те са се развили от птици, които са приличали на кокошки.). Аз съм произлязъл от мухата цеце и съм загубил формата си в процеса на еволюция(пълен абсурд). Останалата информация е добра.
1
0
Елена
Елена
19.06.2011 11:28
Не ми се сърдете, ама половината статии са простотии, а други наполовина верни. Някои са верни. Първо, задният пръст-нокът им служи за улавяне на плячката, при птиците стабилизатор на полет е опашката, както и при бозайниците, също при скок и много бързо движение и т.н. Освен това всеки знае, че по-малката тежест /за хищна птица специално/ е по-бърза, тя гони повече, за това и ги ползват на някои места за лов. По-голямата дебне повече и т.н.
0
1
breat
breat
18.06.2011 11:31
Само дето достига над 380 км./ч сокола.
1
0