Уникалните възможности на човека

Уникалните възможности на човека

Човешкият организъм е създаден с огромен запас от възможности. Установено е, че при екстремни условия човешкият гръбнак може да издържи натоварване до десет тона.

Човек твърде рядко използва невероятния си запас от свръхсили, с който го е дарила природата. Понякога този запас може да не бъде използван изобщо. Той е на разположение само в критични ситуации.

Страхът и инстинктът за самосъхранение в момент на екстремна ситуация позволяват на организма на човека да използва изцяло този специален запас. Когато това се случи, човек цял живот се чуди как е могъл да направи такова нещо.

Пред лицето на смъртна опасност човешкият организъм е способен на чудеса. Възрастен мъж от Англия успял да прескочи двуметрова ограда, когато го подгонил бик, макар никога да не бил спортувал през живота си.

Уникалните възможности на човека

Не са един и два случаите, в които малко дете попада под колелото на кола и майката вдига съвсем сама колата, все едно че е играчка.

В Санкт Петербург, Русия двегодишно дете се надвесило от прозореца на седмия етаж и майка му го хванала, когато то било във въздуха.

Тя успяла да го хване, но паднала и тя и в последната секунда се закрепила за перваза на прозореца – при това не с цялата си ръка, а само с показалеца и още два пръста.

Когато спасителите я сваляли от перваза, където висяла доста време с детето, те едва успели да разтворят пръстите й. След това се наложило няколко часа да я успокояват, за да пусне ръката на детето.

Отново в Русия, близо до Москва, през зимата станала катастрофа. За да спаси ранения си четиридесетгодишен син, седемдесетгодишната му майка го качила на гърба си и вървяла така тринадесет километра, без да спре за миг.

Възможностите на човека личат при спортистите. По-рано спортистите не са предполагали, че някой може да скочи над два метра височина или над осем метра на дължина.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Сехмет
Сехмет
10.09.2011 16:06
Веднъж паднах от върха на дърво и докато падах, десният ми крак се отмести настрани и се удари в един клону което ми спаси едва ли не живота, защото щях да падна на глава.
0
0
Бети
Бети
12.07.2011 23:11
Това е доказвано и се дължи на адреналина и още някакви хормони, които мобилизират мусклатурата и тялото. Също така при екстремни ситуации и смъртна опасност (т.е. когато адреналина е във високи стойности) не се усеща болка.
Например на война, войник настъпва мина или ги обстрелват (не помня вече) и половината му крак е откъснат и липсва някъде по полето. Той не усеща нищо, докато не го вижда и минава малко време.
Тези неща са нормални за човек - физиката му позволява значително голяма изобретателност на движенията.
При земетресение например, човек прескача друг човек пред себе си без да го закачи и така нататък. Отговорът е в адреналина и останалия наръч хормони.
2
0
Лена
Лена
12.07.2011 22:42
Това означава ли, че критичните ситуации, провокиращи страх и силна тревога, отключват някакъв свръхсетивен хормон например, който в нормално състояние на организма и мозъка не се възпроизвежда ? Или да смятаме, че просто се отключват паранормални способности и аз си измислям хипотеза за несъществуващи хормони, с които Батман и Спайдърмен сигурно са боравили поради страх от високото.
0
0