sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Дълголетието е по-сигурно, ако се учим

Дълголетието е по-сигурно, ако се учим

Дълголетието е по-сигурно, ако се учим

Образованието не скъсява, а удължава живота. Наскоро британски и американски учени установиха, че образованите хора са по-малко предразположени към по-ускорено стареене отколкото нискообразованите.

На клетъчно ниво е доказано, че хората без висше образование имат ДНК, много по-предразположено към преждевременно остаряване в сравнение с висшистите. Доказателство за това са късите окончания на хромозомите, които предразполагат за по-бързото протичане на стареенето, пише в. Труд.

Учените са категорични, че по-образованите хора, които имат повече отговорности, противно на очакванията са по-спокойни и уравновесени, тъй като умело се справят с преодоляването на стресови ситуации.

Всичко това води до категоричния извод, че образованите хора се радват на по-добро здраве.

Страничен фактор е и обстоятелството, че образованието създава много повече възможности, както социални така и финансови, които могат да окажат благоприятно влияние върху целия организъм.

Интересни изследвания доказаха и друга зависимост. Висшистите не страдат от Алцхаймер. Продължителното обучение помага за запазване на добра памет дори и на стари години.

Извън изследванията за ДНК на дълголетниците трябва да се отбележи, че всъщност здравословният начин на живот, балансирано хранене, чиста околна среда както и разбира се генното кодиране са сред най-важните фактори за достигане голяма продължителност на живота.

Интересни проучвания доказват още, че 15 минутна доза смях дневно удължава живота с осем години. Активният полов живот също е една от тайните на дълголетието.

Според изследване на учени, днес в света има около 450 души, които са на възраст над 110 години, а тези, които вече са на 100 са над 100 хиляди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
сиси
сиси
13.07.2013 09:04
Всяко едно образование след средно има своето място в интелекта, разбира се, че има връзка но основното е начина на живот и приоритети по време на нашето съществуване.
1
0
донита
донита
11.10.2011 23:52
Убедена съм, че в статията има голяма доза обективна истина. Аз съм почти на 42 г. и записах 2-а магистратура, защото усещам потребност от интелектуално и духовно движение. Не мога засега да обясня потребността от обучение, но съм сигурна, че скоро ще мога да го направя.
1
0
хаха
хаха
09.10.2011 19:15
Айде да изпростяваме още повече, а ?
1
0
dida
dida
09.10.2011 11:37
Съгласна съм.
0
0
mimi
mimi
09.10.2011 00:30
Това с висшето образование е пълна глупост.77
0
2