Суеверията в различните страни

Суеверията в различните страни

В славянските страни се смята, че срещата с черна котка носи нещастие. Единственият начин да неутрализирате срещата с черната котка, е да се изплюете през лявото си рамо. В Англия обаче черната котка носи щастие.

В Гърция от древни времена се смята, че носенето на кокалче от прилеп предпазва от урочасване. В същото време обаче убийството на прилеп, дори с цел набавяне на кокалче, носи нещастие.

Също така в Гърция, както и в много други страни, се носи в джоба синьо мънисто с нарисувано око – отново срещу урочасване. Синият цвят се смята обаче и за опасен – смята се, че синеоките хора урочасват.

В Гърция до вратата на дома се поставя саксия с кактус, за да предпазва дома от зли сили. Ако обувките ви са с подметката нагоре, това също носи лош късмет.

Суеверията в различните страни

В Англия се смята, че ако в първия ден от месеца кажете „бели зайци”, през целия месец късметът ще е с вас. Ако англичанин види сврака, той смята, че тя носи нещастие.

Англичаните са убедени, че ако отворите чадъра на прага на дома или пропуснете да сложите новите си обувки на масата, по този начин викате смъртта. Лош късмет носи и да видиш прилеп.

Ирландците смятат, че ковачите могат да изгонят болестите и злите духове. В Италия се смята, че ако чуете котка да киха, това носи голям късмет. При вида на монахиня италианците докосват дърво, за да не им избяга късметът.

В Китай се смята, че метлите са обладани от духове. Затова с метла може да метете пода, но не и да чистите от паяжини статуите на домашните богове. Ако някой ви удари с метла, това е равносилно на проклятие. Много е лошо, ако метлата докосне главата ви.

Щастливото число в Китай е осем, което звучи по същия начин като думата късмет, а числото четири носи нещастие, защото звучи като думата смърт.

В Япония се смята, че викате смъртта, ако забодете пръчиците за хранене вертикално в ориза. Ако трима души се снимат, този в средата ще умре, гласи японско суеверие.

Не трябва да се оставя открито огледало през нощта, трябва да се закрива с плат. А ако се огледате в огледало в тъмното, в най-скоро време ви грози нещастие, смятат японците.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 8
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Елена
Елена
11.06.2011 20:03
Хитрата, лъжлива сврака, винаги влиза в капана с двата крака. Българска народна поговорка.
0
1
Елена
Елена
11.06.2011 19:55
Едно прилепче ми влезна една нощ през прозореца в стаята и трябваше да правя акция гонене с кърпа, защото не искаше да излиза на вън.
5
0
Елена
Елена
11.06.2011 19:51
И съм много нещастна, три пъти си взимам черна котка и трите пъти изчезва почти веднага.
0
1
Елена
Елена
11.06.2011 19:49
Пък мъжът ми си е синеок, за да ви урочасва всички.
1
0
Елена
Елена
11.06.2011 19:46
Единият ми кактус се наводни от преполиване, ама другият си е здрав.
0
0
Елена
Елена
11.06.2011 19:43
Аз преди години, ударих един с метла, овцете са така.
0
0