sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Проклятието на Титаник взе нова жертва

Проклятието на Титаник взе нова жертва

Проклятието на Титаник взе нова жертва

Проклятието на презокеанския лайнер "Титаник" взе нова жертва, за щастие не човешка. Корабче, кръстено "Титаник 2", имаше същата участ като прототипа си - потъна при първото си и единствено плаване.

Оригиналният "Титаник" потъна през 1912 г. и взе 1500 жертви. Съвременният кораб със същото име потегли от английско пристанище и потъна без жертви и без да се блъсне в айсберг.

"Без помощта на пристанищните власти щях да съм се удавил заедно с "Титаник 2". Това наистина е неприятно и ми е писнало от хора, които ме питат дали корабчето не се е блъснало в айсберг", заяви Марк Уилкинсън, собственик на 4.8-метровото корабче пред "Франс Прес".

Уилкинсън се качил на борда на "Титаник 2" и тръгнал да лови риба в морето край Дорсет, Южна Англия. При връщането му в пристанището Уест бей корпусът на корабчето неочаквано се наводнил.

На снимки, публикувани от британски медии, се вижда как мъжът отчаяно се е хванал с ръка за част от потъващия си плавателен съд. Англичаните коментират, че проклятие, забулено около името "Титанк", е сполетяло и корабчето на Марк Уилкинсън.

Всъщност прокобата действа много преди построяването на "Титаник". Години преди сблъсъка с айсберга, английският Морган Робъртсън писател написал романа "Безсилието или гибелта на "Титан". Тя излязла от печатница преди 14 години. истинската катастрофа на лайнера.

Романът е смятан за литературно пророчество за съдбата на корaба. Съвпаденията между него и случилото се с "Титаник" не са свързани само с имената им.

В книгата се разказва за "Титан" - най-големият за времето си кораб с дължина 800 фута. Корабът "Титаник" от своя страна е бил дълъг 882 фута. И двата са смятани за непотопими. Максималната скорост и на двата кораба била 25 възела.

"Титаник" е имал 20 спасителни лодки, "Титан" в сюжета на книгата е разполагал с 24 спасителни лодки. Съдбата на двата плавателни съда е фатална. "Титан" от книгата също потъва, след като се сблъсква с айсберг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
катя
катя
15.12.2014 21:21
не не знаех че има титаник 2 но не наричаите поклятието на титаник тва е деиствителен случаи
0
2
Роузчо
Роузчо
06.04.2013 20:02
до Роуз, теб пък какви тръпки те побиват. Да не си на презокеанско пътешествие? Интересно на баба си Роза ли си кръстена?
6
1
Вал
Вал
03.09.2011 11:07
Когато гледахме филма "Титаник" за пръв път, бяхме много впечатлени. За това прочетохме доста информация от нета, заедно със снимки и клипове. Имаме и книги с морска тематика. За този роман, който пророкува гибелта на кораба, малко се знае. Лично аз не го свързвам с проклятие или нещо мистично. "Титаник" е загинал, защото се е състезавал за наградата "Синята лента на Атлантика". Това е бил приз, който се е връчвал на кораба, пресякъл най-бързо океана Европа-Америка. Вероятно е имало и солидна парична премия, а на мачтата на кораба са поставяли почетен син флаг, да се знае, че е шампион. Било е и реклама на фирмата. За това собственика на кораба Исмей е наредил на капитана най-бърза скорост в опасните води. И всеки знае какво е станало. Кой знае защо, когато стане дума за "Титаник", това не се споменава.
7
0
Krasi
Krasi
02.09.2011 12:11
Споко, в България няма айсберги.
2
1
rouzi
rouzi
30.08.2011 23:09
Боже, като се има предвид, че се казвам Роуз, като този от Титаник, ме побиват тръпки.
2
3