Как вятърът и студът са променили историята

Как вятърът и студът са променили историята

По време на гръцко-персийските войни гръцката култура била на границата на изчезването. Персийската империя била на върха на могъществото си и се готвела да превземе основните гръцки територии.

В решаващата морска битка при Саламин през 480 година преди новата ера победил командващият на гръцкия флот – Фемистокъл, който знаел всичко за ветровете.

През тринадесети век стоящият начело на монголската империя Хан Хубилай смятал да завземе Япония. Два тайфуна му попречили да осъществи плановете си.

Синтоистките жреци сметнали тези ветрове, спасили Япония, за резултат от молитвите на хората, и ги нарекли камикадзе, което означава божествен вятър.

Как вятърът и студът са променили историята

Поражението на испанската армада, известна като Непобедимата армада през 1588 година било запомнено като една от най-великите битки на западната цивилизация.

Когато се опитвали да завземат Англия, испанците понесли големи загуби заради времето. От 130 кораби в Испания се върнали само 65, останалите били изхвърлени на бреговете на Ирландия след буря.

През 1709 година Карл Дванадесети станал първият европейски управник, който повел войските си против Русия. Дългият път и минусовите температури, с които били свикнали руските войници, се отразили много зле на шведската войска.

През 1812 година Наполеон повел най-голямата европейска армия, за да превземе Русия. Той бил толкова сигурен в успеха, че не обърнал внимание на идването на зимата.

След като превзели Москва, французите били атакувани от прочутите руски студове. Само за едно денонощие при минус четиридесет градуса по Целзий загинали петдесет хиляди коня от френската армия и много френски войници.

Американската армия начело с Джордж Вашингтон представлявала доброволци с не особено силно въоръжение. Англичаните, с които трябвало да се бият, били образцови войници. Никой не знае какво би се случило, ако на 22 август 1776 година по време на битката в Лонг Айлънд не се появила гъста мъгла.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
26.05.2013 17:57
Какъв "Фемистокъл" казвал се е Темистокъл. В българската история е прието и Кубилай хан, а не Хубилай. Не мислите ли че когато копирате отнякъде материали по история е добре да имате редактор с поне малка обща култура.
1
0