Митове за Средновековието

Митове за Средновековието

Средновековието не е било чак толкова мрачно, колкото го описват романите и както е представено във филмите. Въпреки че се смята, че по онова време смъртното наказание е било заплаха почти за всеки, всъщност не са извършвани чак толкова много екзекуции.

Наистина, имало е случаи, в които съвсем невинни хора са били обявявани за врагове на краля и са отивали на бесилото, но като цяло смъртното наказание не било извършвано всеки ден.

Обикновено публичните екзекуции са правени само за развлечение на богатите, а не са били достояние на целия град. Най-разпространеното наказание било обесване, а отсичането на главата се извършвало само за аристократи, които са се провинили пред краля.

Много хора смятат, че през Средновековието всички хора са гладували. Всъщност населението се е радвало на хляб, месо и бира. Птичето месо и рибата са били чест гост на трапезите на средновековните хора.

Митове за Средновековието

Това, че през Средновековието всички са били мръсни и миризливи заради лоша хигиена, не е съвсем вярно. Във всеки средновековен град са съществували обществени бани. Аристократите се къпели всеки ден.

Французите по онова време много обичали латинската поговорка „Venari, ludere, lavari, bibere; Hoc est vivere! ” В превод това означава „лов, игра, къпане и пиене – ето това се казва живот! ”

В повечето романи и филми, в които става въпрос за Средновековието, животът на хората от народа е представен като непрестанна борба за хляб без ден почивка.

Наистина, хората са работели тежка работа, защото обработката на полята и отглеждането на животни ебило единственият начин за осигуряване на храна. Но нямало хора, които да работят без почивка. Постоянно имало празници, на които се събирали селяните, за да танцуват, пият, играят и да се състезават.

През Средновековието не е имало чак толкова много насилие. Геноцидът изобщо не е съществувал. Серийните убийци са били огромна рядкост, а масовите убийства, с изключение на войните, не са съществували.

Дори Инквизицията не е отнела толкова много животи, колкото описват романите. За сто и шестдесет години Инквизицията е извършила осемстотин двадесет и шест екзекуции.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
някой
някой
20.10.2013 21:38
поредната глупост,за 160 години 826 екзекуции.Това означа по 5 на година.Били са стотици пъти повече.
1
1
Човек
Човек
29.09.2011 18:29
Най-после истината.
Най-зверското и адско време до сега е това, в което живеем днес - 21 век.
3
0