Изолирано от света индианско племе живее в безвремие

Изолирано от света индианско племе живее в безвремие

На планетата ни все още съществуват човешки общества, незасегнати от цивилизацията. Наскоро ВВС съобщи, че в дивните гори на Амазонка съществува индианско племе, което живее в безвремие.

Малкото общество не разбира и всъщност няма никакво представа за „времето“ като понятие. Оказва се, че в техния уникален език няма дума за време. Те не отброяват часовете, дните, седмиците или месеците. Тези индианци дори не могат да определят своята възраст. В пределите на това племе няма езикови дефиниции за нещо, което се е случило назад в миналото.

Въпреки това представители на племето амондава разказват за събитията, като спазват тяхната последователност. Все пак те не могат да дадат ясен отговор на въпроса какво е времето като понятие.

Учените изследват това племе от близо четвърт век. От 1986 година насам изследователи от САЩ и Бразилия се стараят да разгадаят мистерията защо това общество не се интересува от хода на времето и не измерва неговото протичане.

Интересно е да се отбележи, че въпреки, че цивилизованият свят е изключително зависим от следенето на минутите и секундите се оказва, че абсолютното време никога не може да бъде измерено. Единственото, което съвременните общества правят, е да теоретизират времето.

Според учените всяка точка от Вселената има свое собствено време, което тече с различна скорост. Вече е доказано, че например атомните часовници в изпратените от нас спътници в орбита отброяват времето по-бързо, от колкото тези на Земята.

Оказва се трудна задача да се даде единна дефиниция за понятието „време“. Стандарт за измерване на времето са периодичните събития и движения, като например въртенето на земята около слънцето и луната, движението на махалото. И все пак абсолютно време, което да тече с постоянна скорост във всяка точка от познатото ни космическо пространство, няма. Това доказва тезата, че в крайна сметка „времето“ е много общо понятие.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kseniq
Kseniq
07.12.2014 11:20
Име на племето? Източник на информацията? Ако е възможно моля добавете. Благодаря предварително.
1
0
Георги
Георги
04.04.2015 16:03
Племето се казва "Амондава" - (Amondawa).
точка com/news/science-environment-13452711
0
0