Метеорологични митове

Метеорологични митове

Звездите показват дали ще вали – ако светят в небето, на следващия ден времето ще е слънчево, ако не – гответе се за дъжд.

Всъщност не е точно така. Наистина щом звездите не се виждат, това означава, че в небето има облаци, но вятърът придвижва облаците толкова бързо, че това не може да се счита за за еднозначен показател за времето на следващия ден.

Червено небе сутрин – предупреждение за моряците, а вечер – означава спокойно море. Този мит е още от времето на Библията, но това не го прави съвсем точен. В известна степен може да бъде точно предсказание, ако наблюдавате небето в точния момент, например при залез.

Когато небето е червено, това означава, че въздухът е пълен с голямо количество частици прах, а това свидетелства за високо налягане и стабилност на показателите на въздуха идващ от запад. Това може да означава, че прогнозата ще е добра.

Метеорологични митове

Когато листата показват долната си част – ще вали. Като цяло синоптиците смятат това за вярно, но взависимост от вида на дървото. Тополите са добър показател за времето, листата им реагират на внезапните промени във влажността, което омекотява листата и ги кара да се обръщат.

Животните първи чувстват приближаването на бурята, особено кучетата. Някои животни са по-чувствителни към промените в налягането на въздуха. Ако кучето ви има остър слух, то ще чуе гърмежа малко по-рано, отколкото вие.

Смята се, че животните реагират на земетресения и цунами няколко секунди по-рано от хората. Съществува и съвсем невярно твърдение, че ако кучето яде трева, предстои буря.

Кучетата ядат трева, когато не се чувстват добре и това съвсем случайно може да е преди предстояща буря, но не е показател за времето.

Болки в гърба, ръката, крака – някои хора са убедени, че така могат да предскажат идването на дъжда. Макар докторите да гледат на това скептично, то може да е свързано с факта, че падането на атмосферното налягане води до незначително разширяване на кръвоносните съдове, затова приближаващата се буря оказва подобно въздействие върху костите, ставите и мускулите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати