sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Скръстените ръце намаляват болката

Скръстените ръце намаляват болката

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Кръстосани ръце
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Когато скръстите ръцете, това намалява интензивността на болката при получаване на болезнена стимулация. Когато кръстосате ръцете си в средата на тялото, в центъра на въображаемата линия, която минава вертикално през средата на тялото, това обърква мозъка и намалява интензивността на усещането за болка.

Причината за това явление е в противоречивата информация между двете схеми на мозъка. Тъй като лявата ръка обикновено изпълнява действия от лявата страна на пространството, а дясната – от дясната страна, тези две схеми работят заедно, за да изработват силни импулси в отговор на дадена стимулация.

Когато кръстосате ръцете си, двете схеми не съответстват една на друга и обработката на болковата стимулация намалява значително, което намалява и усещането за болка.

Затова е добре когато се ударите, веднага да кръстосате ръцете пред тялото си, за да не ви боли много. При кръстосване на ръцете възприятието на болката е много по-слабо.

При проведени експерименти с доброволци, които получавали болезнена симулация, усещанията им за болка намалявали в пъти, когато кръстосвали ръце пред себе си.

Главоболие

В обичайния живот повечето хора използват лявата си ръка, за да достигнат лесно предмети, които се намират от лявата им страна. Същото се отнася и за дясната ръка, с която лесно се достигат предмети, които се намират отдясно.

За да вземете чаша с вода, която се намира вдясно от вас, вие със сигурност ще използвате дясната си ръка. Това означава, че областта на мозъка, която съдържа схемата на дясната част на тялото и на дясната част на външното пространство, се активизират заедно.

Това води до ефективна обработка на сензорните стимули. Същото се случва и когато вземете с лявата си ръка предмет, който се намира вляво от вас.

Когато кръстосате ръцете пред тялото си, тези две схеми не се активират заедно и по този начин мозъкът ви обработва по-слабо сензорния стимул, който включва и болката.

В най-скоро време ще бъдат създадени нови клинични методи за намаляването на болката, които ще използват възможностите, дадени от мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
вили
вили
28.02.2016 22:42
много интересно
0
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
15.10.2012 19:37
Интересна статия!
0
0