Полузаспалият мозък

Полузаспалият мозък

Сигурно ви се е случвало да забравите колко е часа точно след като сте погледнали часовника си? Или пък търсите ключовете си с часове, или не можете да си спомните какво точно е казал събеседникът ви...

Няма нужда да се притеснявате за паметта си – просто сте били в състояние, в което мозъкът ви е бил полузаспал. Малки участъци от мозъка ви дремят и функциите, които изпълняват, са недостъпни за известно време.

Възможно ли е изобщо такова нещо? Оказва се, че да. Въпреки общоприетото мнение, че мозъкът няма цикли на пълноценно бодърстване или сън, това не е така.

Отделни миниатюрни участъци са в състояние да се събуждат, както и да заспиват – и това става, без да можем да управляваме волево този сложен процес.

Полузаспалият мозък

Ако в човешкия мозък има много такива участъци, които са полузаспали, човек изглежда изключително разсеян и всички остават с впечатлението, че спи, докато ходи.

Това няма нищо общо с умората или недоспиването, мозъкът сам определя кога отделни негови участъци трябва да отпочинат, а други – да се събудят за работа.

Но ако сте прекарали една-две безсънни нощи, мозъкът ви може да изключи повече участъци, които ще се отрази на вашата концентрация и общуване с хората.

Просто мозъкът дава сигнал на тялото, че не е точно сега моментът да се посветите на действия, които изискват прекалено силна концентрация или прецизност.

Ако няколко души ви кажат, че не ходите, а спите, оставете за един-два часа наистина сериозната работа, защото е голяма вероятността да направите сериозни грешки.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Някой
Някой
02.12.2013 21:27
Познавам доста такива хора.
1
0
Анонимен
Анонимен
04.10.2012 10:20
Вече си имам някои оправдания.
0
0