sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо хората ходят насън

Защо хората ходят насън

Защо хората ходят насън

Ходенето насън е странно и понякога крайно опасно състояние, от което страдат една четвърт от децата и три процента от възрастните.

Сомнамбулизмът, разстройство на съня още известно като ходене насън, кара страдащите от него да стават по време на не-РЕМ сън – дълбоката, лишена от сънища фаза, и да извършват действия, които обикновено се извършват в пълно съзнание.

Известни са случаи, при които ходещите насън готвят, шофират, пишат писма, правят секс с непознати и дори извършват убийства. Всичко това те правят с плашещо, лишено от емоции изражение и често след това не помнят какво са сторили. В продължение на стотици години лекарите са търсили отговор на въпроса “Какво причинява ходенето насън? ”

Учените все още не разполагат със задоволителен отговор, но това скоро може да се промени. Те тепърва започват да разкриват основната причина за сомнамбулизма.

Защо хората ходят насън

Макар и все още да не е открит генът, отговорен за ходенето насън, налице са доказателства, че такъв съществува в хромозом 20.

Семействата на сомнамбули споделят определена генетична вариация на 20-я хромозом, която се счита за свързана с това странно разстройство на съня.

Във всеки случай дефектният ген не е единствената причина хората да ходят насън. Появата на сомнамбулизъм изисква генетична предразположеност, предшестващи фактори като тежко недоспиване или стрес и в допълнение на това непосредствен стимулиращ фактор, например звук или докосване.

Всички тези фактори образуват необходимата среда за започването на “перфектната буря” и е необходимо всички те да се проявят, за да може да се наблюдава случай на ходене на сън.

За да се предпазят, страдащите от сомнабулизъм трябва да намалят стресовите си нива колкото се може повече, да спят достатъчно и да избягват шумове и физически контакт през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мая
Мая
25.10.2015 17:09
Да се отървете от сомнабулизма трябва да преспите 1вечер в църквата !Дядо ми така ме е отървал !Научил го от друга баба
0
0