sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво ви казва опашката на вашето куче

Какво ви казва опашката на вашето куче

Какво ви казва опашката на вашето куче

Най-очевидният и най-често погрешно разбиран сигнал е размахването на опашката на кучето. Дори хора, прекарали целия си живот около кучета, считат че енергичното въртене на опашката е начинът, по който кучето красноречиво казва “здравей”.

Въртенето на опашката обаче не може да бъде интерпретирано толкова лесно, тъй като агресивните и готвещи се да нападнат кучета също размахват опашките си.

Въртенето на опашката просто означава, че кучето е развълнувано по някаква причина. Понякога то е настроено позитивно, а понякога негативно. Трябва да се вгледате по-внимателно, за да разберете както точно се случва.

Изправена, твърда и махаща = “Аз командвам”

Какво ви казва опашката на вашето куче

Опашка, изправена като мачта, не означава задължително, че кучето е агресивно, но то със сигурност остоява позицията си. Много хора биват ухапвани, понеже погрешно интерпретират подобен тип въртене на опашката. Изправената и махаща сковано опашка е знак за доминиращо куче и би могло да означава, че то е готово да атакува.

Ниски, бързи и къси размахвания = “Не съм заплаха”

Когато кротко куче бива доближено от по-агресивно, то има само един разумен отговор – да покаже, че не представлява заплаха. Страхливите кучета и тези, които се подчиняват, често ще реагират на приближаването на друго куче, като държат опашките си ниско и правят къси махове. Това означава “Здравей, аз съм приятелски настроен и не съм опасен”.

Ниски, бавни и широки размахвания = “Радвам се да те видя”

Понякога махането с опашка не означава нищо повече. Ще знаете, че кучето ви просто се радва да ви види и иска да си играете, когато опашката му е на една линия или по-ниско от тялото и то я размахва с бавни, широки движения. Обикновено задницата на кучето също ще се движи напред-назад.

Разбира се, кучетата не “говорят” само с опашките си и единственият начин правилно да интерпретирате движенията на опашката е да знаете нещо за породата.

Някои ловни кучета, например шпаньолите, се обучени постоянно да размахват опашка, докато преследват плячката си. За да сигнализират, че са я открили, те спират да махат с опашка и я изправят право нагоре.

От друга страна овчарските кучета пък са обучени да правят по-малко движения с опашките си, за да не разсейват или развълнуват животните. Ако не познавате породите, може да си помислите че едното куче е било прекалено развълнувано, а другото твърде сериозно, докато в действителност те просто са обучени по този начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати