Загадката на нетленните светци

Загадката на нетленните светци

Много църкви по света съхраняват мъртвите тела на благочестиви хора, които са недокоснати от времето. Според законите на природата след смъртта човешкото тяло се разлага и от него остава само скелетът. Обаче! Този процес не се отнася за всички. На много места по света съществуват доказателства, че има хора, които по неведоми пътища остават в състоянието, в което са погребани. Това са останките на светците!

Ако се съмнявате в това, то посетете манастира на Свети Жирард във Франция, в който се позят мощите на Света Бернадет. Нейната история е от далечната 1858 година.

Когато Бернадет Субируа била на 14 години, й се явила Дева Мария. По-късно момичето постъпило в манастир. Бернадет починала на 35-годишна възраст, а през следващите 45 години тялото й било есхумирано от гроба точно три пъти. И при последния път мъртвата Бернадет била във вида, в който я положили в гроба й. Тялото й изобщо не се поддало на тленност, след което католическата църква обявила Бернадет за праведница в живота и светица след смъртта.

След третата есхумация тялото на Света Бернадет било изложено в кулата на женския манастир, под стъклен похлупак. Наричат я Спящата красавица - дотолкова била недокоснат от времето.

Загадката на нетленните светци

През 1463 г. умира Света Катерина Булонска. Погребали я с военни почести, но след известно време решили да я препогребат. При отварянето на гроба установили, че тялото на Катерина не е разложено, а тя просто изглеждала като заспала.

От 1500 година останките на светицата са изложени публично. Жената е като жива, седнала на стол, заобиколена от свещи в параклиса си.

През V век по мъченически начин умира Свети Силван. Тялото му и досега се намира в църквата "Св. Блез" в Дубровник. Тленните останки на Свети Силван остават нетленни вече почти 1700 години. Кожата и устните му са запазили естествения си розов оттенък, а косата му е все още истинска, пише в. "Шок".

През 1977 г. в Еспартинас, Испания, била отворена семейна гробница, в която гробарите намерили тялото на 11-годишно момче, недокоснато от разложение, макар че било положено там 40 години по-рано. Детето починало от менингит през 1937 г. и родителите му не искали да го балсамират.

Според последните проучвания на учените около мистерията защо останките на някои хора остават нетленни, показват, че нетленността спохожда не само свети люде, но и такива, които водят богохулен начин на живот. Което е още по-голямата мистерия.

Такъв е случаят на Кардинал Шустер, близък приятел на диктатора Мусолини. Той бил хем архиепископ, хем фашист. Открили тялото му 31 години след смъртта му – нетленно.

Съпругата на аржентинският диктатор Перон, Евита, също има интересна история. Тя не се отличавала с особена благочестивост. Починала от рак на 33 години. Съпругът й толкова силно я обичал, че забранил да бъде погребана. Колкото и шокиращо да звучи, по време на пътуванията си, дори и в Европа, носил ковчега с тялото й със себе си.

След изгнанието си, връщайки се в Аржентина през 1973 година, той най-накрая решил да предаде останките й на земята. Когато обаче отворили ковчега, за да я види за последно, Евита Перон лежала върху възглавницата нетленна, сякаш не е мъртва, а току що заспала.

И в християнската култура има подобни случаи. Сред най-известните са непокътнатото тяло на българската светица Петка Самарджийска. Докосването до него лекува неизлечимо болни хора. Друг нетленен светец е Свети Симон, чиито мощи се пазят в Триест.

Феноменът на нетленността все още не може да намери логично обяснение. Учените не успяват да си обяснят защо телата на избрани мъртъвци не се разлагат без някаква видима причина. В такъв случай – вероятно причината просто е невидима и се дължи на сили и фактори, непознати за човека.

Рейтинг

5 6
4 7
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати